Gör om, gör rätt!

Advokaten till den i tingsrätten fällde vaktchefen på Café Opera påstår sig nu ha säkra bevis för sitt påstående att en av nämndemännen, Cecilia Beckroth, var jävig. Stämmer hans påstående så kommer rättegången med all säkerhet att tas om.

Den bloggande juristen Mårten Schultz använder redan denna historia som ett argument mot hela systemet med nämndemän. Jag tycker det är att dra för långtgående slutsatser. Väl fungerande skulle nämndemannasystemet kunna viktig funktion för att överbrygga avståndet mellan det allmänna rätsmedvetandet och domstolspraxis. Tyvärr fungerar inte systemet särskilt väl och avståndet mellan vanligt folks åsikter om lämpliga straffländger och de faktiskt utdömda ökar också.

Nämndemännen föreslås och tillsätts av de politiska partierna. För att systemet ska fungera krävs alltså att de tar sitt ansvar och nominerar lämpliga personer. Men sker så idag? En läsning på Cecilia Beckroths egen blogg (inte längre tillgänglig) ingav starka tvivel på detta eftersom den var helt ägnat åt en barnslig smutskastningskampanj av hennes f.d. pojkvän komplett med ljudklipp av deras ”samliv”. Andra avskräckande exempel finns dock kvar på nätet. Det är faktiskt beklämmande att våra politiska partier tar så lättvindigt på sitt samhällsansvar att de nominerar klart olämpliga personer till ett så viktigt uppdrag. Jävig eller inte, men om jag en dag står inför skranket så vill jag inte bli dömd av någon som smutkastar sina gamla pojkvänner offentligt eller någon som sitter i domstolen för att sänka beviskraven för vissa brott. Vill du?

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: