Paragrafer och människor

DN skriver idag om de stoppade alkotesterna i Ystads hamn som jag bloggade om tidigare. Från hamnen i Ystad kan nu rattfyllona återigen rulla ut med sina dödsmaskiner eftersom rikspolisstyrlesen hellre ser inga alkotester än privata alkotester.

Det är nåt djupt stötande med de värderingar i den svenska tjänstemannakåren som blottas i historier som denna. Vad är det för slags personer som finns i statsapparaten egentligen? Gång efter gång ser vi exempel på hur paragrafers bokstav går före människors bästa; att vi har medborgare till att tjäna paragrafer istället för paragrafer till att tjäna medborgarna. Det är naturligtvis enklare för en byråkrat att slaviskt följa en paragraftext och ha ryggen fri än att tolka den på ett sätt som kan ifrågasättas. Men livet ska väl inte bara vara enkelt ens för en statstjäsnteman? Hur kan de sova gott om nätterna alla paragrafryttarna i det svenska tjänstemannakavalleriet?

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Paragrafer och människor”

  1. Dag Bergenheim Says:

    Jag tycker mig se samma fel i många organisationer. Man stannar inte upp och lyfter blicken mot horisonten för att ställa sig frågan ”Vad är syftet med vår verksamhet?”.
    Det förefaller ju som att man i det här fallet totalt har missat att ett av skälen till att nykterhetstesterna i Ystads hamn var att en hel familj utplånades vid en frontalkollison med en ungersk långtradare, vars förare kört av färjan med hög promillehalt.
    I väntan på en ändring av lagstiftningen fattar man alltså ett beslut som kan leda till en upprepning. Trots att det uppenbarligen råder delade meningar om hur lagen ska tolkas.
    Ytterligare medborgare, alltså beslutsfattarnas uppdragsgivare, riskerar följaktligen livet för att ett antal personers integritet inte ska skadas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: