Förändringens vindar

Det har inte varit något bra år för Byggnads. Först slog Europadomstolen fast att det inte var förenligt med den fria föreningsrätten att kräva icke-medlemmar på pengar i form av lönegranskningsarvode, häromdagen meddelade sedan Datainspektionen att den metod för fortsatt lönekontroll som Byggnads istället fick in i det nya kollektivavtalet bryter mot personuppgiftslagen och så slutligen idag meddelar EG-domstolen att Byggnads förlorar det s.k. Vaxholmsmålet.

Mottagandet av dagens dom är naturligtvis varierande. Byggnads ordförande Hans Tilly varnar för att den kan leda till lönedumpning medans Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström ser den som ett värnande om EUs grundpelare. SvDs ledarredaktion ser framåt och hoppas att domen blir startskottet för något nytt. Synen på domen är naturligvis i alla dessa fall strakt präglad av grundideologin hos de som uttalat sig. Inget fel i det, men man kan också lägga ett icke-ideologiskt perspektiv på det hela.

Den globaliserade värd med lönekonkurens från s.k. lågkostnadsländer som byggbrasnschen nu knuffas in i är sedan länge en realitet för väldigt många arbetande svenskar. Vi som på ett eller annat sätt arbetar i den producerande industrin är ständigt medvetna om att det är möjligt att flytta både produktion och konstruktionsarbete till andra billigare länder. Verksamhet flyttas också så gott som dagligen. Inom tjänstesektorn har trenden också tilltagit och den som idag beställer taxi i Stockholm kan mycket väl hamna i en taxiväxel i Lettland bemannad med svenskspråkiga letter. Trots denna starka trend så har vi idag rekordlåg arbetslöshet, men medans vi andra har anpassat vår verksamhet efter denna nya värld och försökt hitta de konkurensfördelar som svensk personal på svenska företag kan ha så har bygg- och anläggningsbranschen istället kämpat mot utvecklingen. De förluster som Byggnads lidit i år visar att kampen har varit förgäves och det är inte förvånande: det är oftast lönlöst att kämpa mot utvecklingen. När förändringens vindar blåser finns det de som bygger vindskydd medans andra bygger vindkraftverk. Så låt oss tilsammans bejaka den oundvikliga utvecklingen och hjälpas åt att bygga vindkraftverk istället för att föra en kamp som vi inte kan vinna och bygga vindskydd så lovar globaliseringen stora möjligheter för Sverige.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: