Försvar utan stake

Expressen meddelar att Nordic Battle Group känt sig tvingat att ändra sitt vapen efter att kvinnliga soldater klagat på att det heraldiska lejonet har snopp. Vad är nästa steg? Ska domstolsväsendet ta bort Justitias bröst eftersom det finns män i domstolarna? Att enskilda soldater är så ofattbart larviga att de klagar på detta är sorgligt, att försvaret faller till föga är direkt patetiskt. Å andra sidan är det förståss en passande bild av det svenska försvaret: det var trots allt länge sedan det hade någon stake alls.

Updatering 14/12: Även SvD har idag hittat denna nyhet.

Annonser

Etiketter: , ,

8 svar to “Försvar utan stake”

 1. Karl Says:

  Som vanligt kunde man läsa om denna nyhet först i dom utländska tidningarna innan dom stora Svenska.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2150744.ece
  Grannländerna skrattar sig fördärvade över den svenska mesigheten, fast å andra sidan är väl den nuvarande utformningen av Svenska försvaret näst intill landsföräderi. Men det skulle vara regeringen som skulle springa omkring med genitallöst vapen och inte dom som faktiskt försöker upprätthålla Sveriges självständighet.
  /Karl

 2. populisten Says:

  Jag är tyvärr dålig på att följa med i grannländernas media men när jag ibland gör det så slås jag av hur mycket mer utrymme Sverige ges i dem än vad grannländerna ges i svenska medier. Sverige är väldigt självcentrerat.

  Appropå vilka som försöker upprätthålla Sveriges självständighet så borde i alla fall inte Nordic battle Group räknas dit eftersom det är en ren utlandsstyrka.

 3. Karl Says:

  Att upprätthålla internationell ordning är både en humanitär- och internationell säkerhets-fråga. Att avfärda dom helt i frågan om Sveriges självständighet tycker jag därför är fel.
  En stabil omvärld är hur viktigt som helst nu när Sverige saknar ett försvar i ordets rätt mening.

 4. Leif Dernevik Says:

  Soldater bör inte vara ömtåliga. Men kvinnliga soldater i Nordic Battlegroup har tydligen mycket ömma feministiska tår, som de känt sig trampade på, genom att deras symbol, ett stående lejon, har uppvisat en diskret penis mellan benen. Det mest anmärkningsvärda är att de fått gehör för denna löjliga synpunkt, genom att försvarsledningen omedelbart lät kastrera lejonet. Denna handling innebar en grov kränkning av konstnärens upphovsrätt, som väl på något sätt borde vara skyddad i lag. Man kunde ha diskuterat förändringen med konstnären först. Men det är klart, här i Sverige är ju feminism närmast som en ny statsreligion, och det är uppenbart att feministiska idéer (inklusive fantasier och dumheter) tar över allting annat. Kära kvinnliga soldater, vad säger ni om devisen ”ad omnia paratus” under lejonet? Har det inte gått upp för er att ”paratus” är böjt i maskulinum? Vad blir nu nästa rättelse?

  Ett kastrerat lejon är väl inte någon särskilt imponerande symbol för en battlegroup, särskilt inte nu, när alla vet att det är kastrerat. Jag föreslår därför en ny symbol: en upprättstående kossa med välfyllt juver och spenarna riktade i alla väderstreck. Spenarna får symbolisera de välsignelser som EU-styrkan vill sprida. Den kan ha vassa horn, men med en fredsduva sittande på skallen. Jag misstänker att stridsgruppens grad av farlighet bättre representeras av en kossa än av ett lejon.

 5. populisten Says:

  Jag tror inte att du behöver oroa dig för at devisen ska ändras. Svenskar är i allmänhet för obildade för att kunna latin.

 6. Det snöpta lejonet « Alla dessa åsikter Says:

  […] Det snöpta lejonet Nordic Battle Group borde vara redo att skickas ut i världen från och med tisdag, men är det inte. Kanske var det ändå inte helt fel att snöpa lejonet? […]

 7. mil.se Says:

  Tja, nu är det inte försvaret som fallit till föga utan EU-Solana som satt ner foten. (Se: http://www2.mil.se/sv/Nyheter/Insats-forsvar/Vapen-och-fana-till-NBG/?page=5386):

  ”Statsheraldikern gick i taket och tvärvägrade att våldföra sig på tusen år gamla heraldiska regler. EU:s kommissionär Solana uppskattade däremot ändringsförslaget och plötsligt var läget låst.”

 8. populisten Says:

  Ser man på, ännu ett skäl att hålla fast vid sin skepstiska inställning till EU. Sen när blev Javier Solana heraldikexpert?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: