Reformera polisen

Det verkar som om rikspolischefen kommer att avå idag efter gårdagens påhopp på honom på DN Debatt detta trots att han så sent som igår kväll dementerade detta till både Aktuellt och DN. Frågan är vad som är problemet. Är han en usel chef som inte förstår polisens arbetssätt och inte tar till sig kritik? Eller är han en bra chef med hårda nypor som därför hatas av latoxarna i sin egen organisation? Även om det säkert ligger en del i det senare så finns det också tecken på det förra. Leif GW Persson pekar på ökad centralstyrning:

– Det har varit känt länge att det råder fullt krig inom organisationen och anledningen är att den centrala myndigheten försöker ta makten över regionerna och att dessa upplever det som att man försöker utarma deras redan magra resurser.– Byråkratiandelen på Rikspolisstyrelsen har ökat mycket kraftigt under Strömbergs mandat. Det är förödande om alla poliser sitter i samma hus på Kungsholmen. Man behöver inte veta ett dugg om polisverksamhet för att förstå det, säger Leif G W Persson.”

Andra pekar på att allt fokus hamnat på att öka antalet utskrivna böter istället för att minska brottsligheten. Antagligen är det lite både och: en usel chef för en havererad organisation. Svensk polis behöver reformeras från grunden och Beatrice Ask har nu chansen att göra det. Jag har förut skrivit om fördelen med en kommunaliserad ordningspolis och tror dessutom att det svenska FBI som bl.a. folkpartiet förespråkar vore en bra idé. Men jag har inget problem med andra lösningar bara något händer. Och det nu. Eller med Leif GW Perssons ord:

– Svensk polis måste blixtsnabbt återvända till basfunktionerna, säger Leif G W Persson. Du kan inte ha en polis som består av folk som sitter och skickar papper till varandra.”

Kanske han själv vore rätta mannen att genomföra förändringen. Leif GW Persson som rikspolischef skulle i alla fall vara väldigt roligt.

Updatering: Nu är Strömbergs avgång bekräftad.

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Reformera polisen”

 1. Hans B Says:

  Leif GW skulle aldrig ta arbetet som RP-chef, det är han alldeles för bekväm för att klara av och han skulle knappast utsätta sig för den nesan att behöva avgå då inte ens han skulle rå på polisfacket. Nej, det kommer att bli som tidigare att polisen ser man på rastplats kanelbullen elller också gömmer de sig inne på stationens fikarum, Tyvärr!!!!!!!

 2. populisten Says:

  Du har antagligen helt rätt om Persson, men erkänn att det är en rätt underhållande tanke att han skulle vara rikspolischef.

  Nu är det inga problem alls att få ut poliserna ur fikarummen om man vågar reformera. Ställ den lokala ordningspolisen under kommunalt styre och den kommunpolitiker som inte ser till att vardagsbrottsligheten prioriteras är dödsdömd i nästa val.

 3. ,Ebba12 Says:

  Jaha, och vad betyder Reformera nu då?

 4. populisten Says:

  Det betyder att ändra på så att det fungerar på ett annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: