President i evighet

Nordkorea kallas ibland världens enda nekrokrati, vilket då skulle betyda ett land som styrs av en död. Kim Jong Il är nämligen inte president och statschef, hans far Kim Il Sung är nämligen ”president i evighet” trots att han är död.

Om Vladimir Putin har ambitioner att styra Ryssland även efter sin död är väl tveksamt. Att han har ambitionen att styra landet även efter att innevarande president period går ut behöver man dock inte tvivla på. Dagens parlamentsval är första steget och går som väntat lungt till, det är ju ändå bara en välregiserad föreställning. Valet är inte rättvist utan ännu ett steg bort från demokratin. Men varför? Putins stödparti Enade Ryssland hade ju vunnit egen majoritet alldeles utan trakasserier och ojuste villkor mot oppositionen. Förklaringen finns utanför parlamentet i det presidentämbete som Putin nu innehavt i maximala två perioder. Det har ju diskuterats hur han tänker sig att hålla sig kvar vid makten. Premiärminister under en svag marionettpresident har varit en favoritteori i media, men det passar dåligt ihop med hur parlementsvalet gått till. Redan för ett knappt år sedan uttalade dock dumans talman en vilja att ändra författningen så att Putin skulle kunna väljas ännu en gång. Putins avfärdande ska nog inte tas på allvar utan endast förstås i skenet av att inte vilja riskera en sådan förändring utan att ha vinden ordentligt i ryggen. Enade Ryssland har iofs haft egen majoritet men ska man våga sig på en ”fredlig statskupp” så behöver man mer stöd en så. Ett valresultat som det troliga utfallet av dagens val med Enade Ryssland (med Putin som förstanamn på listan) som storsegrare och endast ett annat parti som klarar sjuprocentsspärren (kommunisterna) skulle enkelt kunna användas som motiv för en förändrad författning. Folket har ju gett Putin sitt förtroende, då vore det ju bara orättvist att inte låta dem rösta fram honom till ännu en presidentperiod senare. Eller hur? Presidentvalet nästa år blir då en ren transportsträcka…

På andra sidan jorden försöker Hugo Chávez få folket att rösta ja till en författningsändring som skulle tillåta honom att fortsätta på presidentposten rakt in i evigheten. Trots att betet är kryddat med godis som kortare arbetstid så visar väljarna en, för Chávez, oväntad ovilja att svälja det. För Chávez är detta dock inget tecken på egna tillkortakommanden eller dålig kontakt med väljarkåren. Det är ondsinta amerikanska intressen bakom.

Det är också i dessa frågor som Putin och Chávez finner varandra: de gör inrikespolitiken till ett utrikespolitiskt spel. Där en röst på dem är en röst på landet och en röst på oppositionen är en röst på utländska infiltratörer. I brist på bevis för detta så ökas bara styrkan i retoriken. Kanske är det det allra tydligaste tecknet på att det står illa till med demokratin i deras respektive länder.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: