Svenska dagen

Att det var den 6:e November igår vet alla med en almanacka. Att det också var Gustav Adolf-dagen hoppas jag också är känt för de flesta, men jag anar att långt ifrån alla vet om det. Tyvärr. Därför glädjer det lite extra att se att dagen fortfarande firas i vissa kretsar.

Ännu gladare blir jag dock av att se att en EU-politiker slagit ett slag för ärans och hjältarnas språk (dvs svenskan för er som inte kan er nationalromantik). Margot Wallström? Någon svensk EU-parlamentariker? Nejdå, svenska politiker talar helst engelska ute i Europa trots att simultantolkning alltid finns tillgänglig. Den som på detta sätt framhävt vårt vackrs språk är inte svensk utan kommer från det enda land i världen där svenska är ett officiellt språk. Det var nämligen den finske EU-kommisionären Olli Rehn som överraskade genom att hålla en presskonferens på svenska trots att hans modersmål är finska.

TTs Brysselkorrespondent Lars Larsson verkar lika förvånad som övriga Europapressen över Rehns infall och bevisar därigenom återigen att svensk press är helt ointresserad av och oinsatt i det som händer i vår forna östra rikshalva Finland. Sedan 1907 firas nämligen just 6:e November som svenska dagen i Finland.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: