Korrekthetens vämjeliga moral

Det är ett märkligt land vi lever i. Igår annonserade Berth Milton att han köpt på sig aktier i AIK med avsikt att bli en riktig storägare (redan de 10% han säger sig ha är mycket, ungefär samma eller lite lägre innehav av Christer Gardell i ett börsbolag brukar rendera i stora rubriker och krav på inflytande från Gardell). AIK verkar (ursäkta vitsen) helt tagna på sängen och utreder nu hur stor andel Milton egentligen äger.

Nu är det förståss inget märkligt i sig med att Milton köpt AIK-aktier. AIK är börsnoterat och Milton får väl köpa vilka aktier han vill. Nej det märkliga, men väntade, är reaktionerna. Media svämmar just nu över av indignerade kommentarer om att en ”porrkung” köpt in sig i ett fotbollslag. Leif Petersen på SvD anser t.ex. att Milton solkar ner AIKs rykte. Det intressanta är att alla dessa brösttoner grundar sig på det faktum att Milton tjänat sina pengar på porr. Denna helt lagliga verksamhet är tydligen i det politiskt korrekta Sverige så stigmatiserande att tjäna sitt levebröd på att den som gör det anses smitta ner sin omgivning. AIKs styrelseordförande Per Bystedt finner det till och med nödvändigt att deklarera att AIKs värderingar är långt från de som finns inom porrindustrin. Har då Milton deklararat vilka värderingar han vill verka för i AIK? Jo faktiskt! Kvinnoförnedring? Sexism? Allmänt snusk? Nej inte alls. Milton säger sig ha engagerat sig i AIK för att han tror att han kan bidra till att stävja huliganismen. Det är lätt att le åt ambitionen, men svårt att tycka att det är en dålig ambition. Men om värderingen att ta avstånd från huliganism är signifikativ för porrindustrin så är jag dock beredd att hålla med Bystedt; det är väldigt långt ifrån AIKs värderingar.

Nu finns det dock andra skäl att inte vilja synas i affärssammanhang tillsammans med Milton. Miltons syn på skattelagstiftningen verkar vara tämligen flexibel. Detta nämns dock mest som en bisats. Inga brösttoner från media, ingen solkning av AIKs rykte. Och häri ligger också det verkligt vämjeliga i historien. I Sverige idag är det alltså viktigare att ta avstånd från en helt laglig verksamhet än grov ekonomisk brottslighet. Det är genomruttet till och med för att vara dubbelmoral!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: