De ofelbara

Nu ikväll så ger Ulrika Schenström äntligen upp och tar som brukligt numer ”time-out” på obestämd tid. Fredrik Reinfeldt vägrar dock fortfarande avslöja om Schenström hade jour eller inte. Två mönster känns igen:

Agerandet är väldigt likt inte bara Fredrik Reinfeldts eget vid tidigare kriser utan också Göran Perssons agerande efter tsunamikatastrofen. Man kan rada upp detaljer men allt sammanfattas ändå bäst med brist på ansvarstagande. Om Schenström hade jour så har hon begått ett så allvarligt misstag att hon borde ha lämnat in sitt passerkort till Rosenbad självmant. Om hon inte hade tagit det ansvaret så borde Reinfeldt ta det åt henne och sparka henne omedelbart. Om hon inte hade jour så borde hon och Reinfeldt ha talat om det direkt och därmed dödat frågan.

Nu förhåller det sig tyvärr så att det finns två grupper i samhället som anser sig själva ofelbara: journalister och politiker. Att alls behöva försvara sitt agerande är svårt för dem och att erkänna fel är hart när omöjligt. Våra politiker bevisar detta gång efter annan och de som tvivlar på omdömet om journalisterna kan ju dra sig till minnes reaktionerna på beslagtagandet av Trond Sefastsson dator. Skulle han kunna misstänkas för brott? Han är ju journalist!

Dessutom ställer en affär som denna våra toppolitikers lojaliteter i blixtbelysning. För om Schenström hade jour så har hon varit en direkt säkerhetsfara för riket och borde ha fått sparekt så snart det blev känt. Men Reinfeldt har istället försökt vänta ut stormen, antagligen i rädsla för att bli av med sin kanske viktigaste medarbetare. Reinfeldts prioriterade med andra ord sin egen politiska propagandekraft framför rikets bästa. Det är ingen smickrande sanning. Inte heller det faktum att Schenströms bakgrund är högst tveksam som merit för jobbet som statssekreterare är vidare smickrande. Ska verkligen en utpräglad partifunktionär ha den rollen? Ska man inte tjäna riket i den rollen? Parallellerna till Persson och Danielsson är slående.

Oppositionen är så klart inte sen att kritisera. Men allvarligare är kanske att en hel del allianspolitiker också gör det. Och frågan är rimlig att ställa: Hade Schenström jour eller inte? Svaret har knappast med rikets säkerhet att göra. Så vem försöker du skydda med din tystnad Reinfeldt?

Ps. SvDs ledarblogg föreslår med anledning av detta att landets krisberedskap ska avpolitisera. En mycket bra idé, och då kanske det är på sin plats att påpeka att vår statschef hans Majestät Konungen hanterade både tsunami- och Estoniakatastroferna på ett fördömligt sätt. Ds.

Annonser

Ett svar to “De ofelbara”

  1. Schenström tar sitt ansvar « Alla dessa åsikter Says:

    […] Alla dessa åsikter om politik, samhälle och människor « De ofelbara […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: