En för alla, alla för en

F.d. ordförande Persson har talat med anledning av sin bok. Eftersom jag inte har några som helst planer på att läsa den, läser jag istället med glädje referaten. Intressantast hittills är Perssons tankar om regeringsbildningen efter valet 2006 efter en tänkt vänsterseger. Enklast sammanfattas det nog: koalition ja, men inte med v eller mp. Det förvånar förstås inte. För i djupet av sitt väsen avskyr nog socialdemokraten kommunisten och föraktar miljömuppen. Socialdemokraten vill helst regera landet ensam, därför står han ändå ut med kommunisten som låter honom göra det. Efter valet 1970 förklarade ju Hermansson att VPK aldrig skulle fälla en ”arbetarregering” samtidigt som Palme förklarade att VPK inte skulle få något inflytande. Praktiskt, eller hur?

Men när s ändå måste söka stöd hos andra partier har de historiskt gjort det åt höger. Bondeförbundet / Centern har varit villigast att ställa upp och till och med släpps in i koalition. För det är på den borgerliga kanten som förklaringen till socialdemokratins långa regeringsinnehav finns. Borgerligheten har varit splittrat och delar av den har understundom ställt upp som stöd åt s istället för som opposition. Från 1998 har det dock varit en klarare blockpolitik från de borgerliga. Detta tvingade in socialdemokraterna i samarbetet med v och mp. Illa nog för många sossar, men än värre skulle det bli när v och mp började kräva statsrådsposter. I valrörelsen 2006 tvingades Persson således välja mellan att förspråka en koalition han inte ville ha eller att framstå som företrädare för ett splittrat alternativ. Han valde det senare och borgerligheten fick ta över.

När Persson blickar framåt är drömarna de samma. Borgerligheten ska spricka och därmed ”öppnas nya möjligheter för samarbete över blockgränsen.” Men detta är inte upp till Persson att råda över detta. Regeringsmaktens öde ligger i alliansens händer. Stå enade tillsammans och ge inte Mona Sahlin något annat alternativ än samarbete vänsterut och regeringsmakten är er också efter 2010. Det kan ni lära av historien. Vackla och bryt linjen och socialdemokratin är tillbaka i Rosenbad. Ensam i Rosenbad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: