Mer av samma botar inte

Med anledning av den aktuella debatten om gatuvåld skriver Karin Thunberg en krönika om pappor i dagens SvD. Insikten om bristen på vuxna manliga förebilder för dagens ungdomar verkar finnas där, men ändå väljer Thunberg att inte lyssna på dem. Jovisst hon hänvisar till sonens kompis som säger så här om föräldragenerationen:

”Ni har fullt upp med skilsmässor, dejter, karriärer och Facebook, säger han sakligt. Ni tror att ni är som vi, det vill säga unga. Men vem ska vi då vara? Vi har inga förebilder, åtminstone inga manliga.”

Enkla tydliga besked kan man tycka, men Thunberg väljer att inte lyssna. Istället drar Thunberg sina egna slutsatser definierade genom den vanliga vänsterliberala jounalistjargongen och ropar på mer pappaledighet och kvoterad föräldraförsäkring (som om tvångskvotering skulle vara frihetligt).

Vi lever idag i ett samhälle där pappor är hemma historiskt mycket med sina barn. Aldrig förr har föräldraförsäkringen varit så jämt fördelad. Om ökat pappaledighet vore svaret så borde ungdomsvåldet minska, men nu verkar det öka istället. Någon mer som inte får ihop det? Kan det kanske vara så att det inte är mer hemmavarande pappor som behövs? Kan det kanske istället vara så att det som behövs är en vuxengeneration som beter sig just vuxet? Det var ju alla fall det som Thunbergs sons kompis sa…

Annonser

3 svar to “Mer av samma botar inte”

 1. Frida Says:

  Jag tror att i vissa situationer kan barnet kan behöva en pappa som är hemma ungefär lika mycket som sin mamma. Det är väl olika från situation till situation, hur föräldrarna är i personligheten, hur harmoniskt barnet är, hur det fungerar med jobb osv. Men det är ju knappast lösningen på ungdomsvåldet… det är att den vuxna generationen beter sig just vuxet, fast om Thunbergs sons kompis sa exakt detta vet jag inte. Det är väl mer din tolkning av det hela? Du gjorde en tolkning som överensstämde med dina åsikter och värderingar, och dessa värderingar är uppenbarligen att det inte är vuxet och manligt att vara hemma med barnen..?

 2. populisten Says:

  Var har jag påstått att jag inte tycker det är manligt att pappor är hemma med barnen?

  Vad jag reagerar mot är Karin Thunbergs metod att ta upp ett problem som är aktuellt och använda det som argument för att bilda opinion i en i stort sett helt orelaterad fråga.

 3. Kristina Schönander Says:

  har sett negativa resultat av hemmavarande pappa, som ”tävlar” med mamman om att vara ”bättre” än hon att ta hand om barnet, vilket resulterat i ett daltande som gjort att barnet inte lärt sig gå förrän vid 1 1/2 år, och nu, vid 1 år och 8 månader, kan han inte prata ett enda ord, utan grymtar fram det han vill ha, samt pekar. Pappan har burit på barnet sedan födseln, inte släppt honom på golvet, tar upp honom vid minsta pip, anser att träning är förkastlig, det finns inget naturligt förhållningssätt från pappans sida, det som finns nedärvt hon mamman!!!!!!! Eller skall denna förmåga tas ifrån oss som allting annat, nu är det männen som är mästerkockarna, vad tog alla duktiga kokkunniga kvinnor vägen? De jobbar i skolkök, medan karlarna vinner triumfer i restaurangköken, herregud, vart är vi på väg i detta land, något liknande finns nog ingen annan stans!
  Hur många går omkring med mjölkstinna lösbröst av papporna, jag har hört att sådana finns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: