Retorisk Reinfeldt mot svag Sahlin

Debbaten i SVT:s Agenda mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är just slut och jag tänkte sammanfatta mina intryck.

1) Reinfeldt är en överlägsen retoriker. Det märktes tydligt. Bland det första han gjorde var att nämna Göran Perssons namn tillsamans med Sahlins för att åstakomma en psykologisk koppling mellan Sahlin och sänket Persson för tittarna. Skickligt!

2) Reinfeldt har lärt sig hur man debatterar i regeringsställning. Trots att han är den som står för regeringsmakten fick han mycket av debatten att handla om Socialdemokraternas förslag. Sahlin framstod som oinsatt och dåligt förberedd. Kanske var det besvärligt att behöva försvara sina egna förslag istället för att ägna sig åt populism och bara klaga på regeringen eller kanske var hon bara överrumplad, men hon klarade inte av atacken särskilt bra. Göran Persson var ofta väldigt skicklig på att få debatter att handla om opposiotionen istället för regeringen. Har Reinfeldt lärt sig av honom?

3) Programledaren verkade partisk till Reinfeldts favör. Det skulle möjligen kunna bero på att Sahlins insats var så blek att man fick sympati för henne.

4) Sahlin såg gammal ut. Man har ju gärna en ung enerigisk Mona på näthinnan fortfarande, men nu såg hon gammal och trött ut. Kanske var det ett utslag av en misslyckad styling. Vem hade valt klänningen åt henne? Den såg tantig ut.

5) Appropå kläder så är det kanske första gången jag ser Reinfeldt debattera i annat än röd slips. Rött antas utsråla makt och är däför bra som slipsfärg. Kanske vill han tona ner maktsymbolerna nu när han har makten på riktigt. Den lila slipsen han hade idag var dock riktigt snygg.

Samman taget var det en rätt så förkrossande seger för Reinfeldt. Nu vässas nog knivarna inom s. Det finns många ”kamrater” som gärna ser Mona Sahlin misslyckas.

Åsikter i pressen: SvD, DN

Annonser

2 svar to “Retorisk Reinfeldt mot svag Sahlin”

 1. Justin Says:

  Sahlin är tillförordnad partiledare. Hennes uppgift är begränsad till att rekrytera en del av de grupper som SAP annars är svaga på till 2010.

  Det handlar främst om nya väljare i Sverige (tjejer som idag är 16 år, invandrare, samt dom som inte fattar vad Statsministern säger).

  När hon är klar – runt 2009 – då kommer hon ersättas av en äldre man som backas upp av 2-3 andra tunga namn. Minst en kvinnlig. Mission completed.

  Därför kommer SAP inte ta fram sina vassa argument innan det är dags. Mona förpassas till sophögen medelst en liten ”fadäs” som får täppa till truten på henne och samtidigt ge SAP ett lite mänskligare drag.

  Min profetia.

  Din analys av debatten är tekniskt riktig men p.g.a. min teori angående SAP:s förestående partiledarbyte blir analysen av debatten mindre viktig i sakfrågan och mer viktig som indikation på nyrekringeringsförmåga.

  Partiledare idag är inte samma sak som statsminister 2010.

 2. populisten Says:

  Jag tror du starkt överskattar sossarnas förmåga att koka ihop konspirationer. Att Sahlin blev partiledare tror jag mest berodde på att andra starkare kandidater (t.ex. Margot Wallström) var övertygade om att Socialdemokraterna inte kommer att vinna valet 2010. Jämför med Bo Lundgren. Han tillträdde som moderatledare efter den superpopuläre Bildt som trots sin starka ställning förloirade valet 1998. Lundgren lyckades inte vända trenden utan förlorade sitt enda val (2002) och blev sedan utbytt mot Reinfeldt. Lundgren blev en parantes i Moderaternas historiebok. Sahlin som partiledare blir en likadan i sossarnas om hon inte lyckas vinna valet 2010. Det intressanta blir att se vem som positionerar sig för att bli sossarnas Reinfeldt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: