Särlagstiftning leder alltid till fusk

Ekot gör idag stort nummer att de nya avdragsreglerna för hushållsnära tjänster leder till fusk. Efter lite wallraffande lyckas de nämligen hitta företag som är berädda att skriva ”fel” på fakturan så att det man betalar för framstår som avdragsgillt fast det inte är det. Maria Abrahamsson på SvD verkar tycka det är missunsamt av Ekot att rapportera om detta, hon skriver nämligen ”EKOT ser hellre fusk än fördelar med människor i arbete” på ledarbloggen idag.

Visst är det bra att fler får riktiga jobb pga att dessa tjänster blir billigare, men det torde väl vara uppenbart att det också leder till ett utbrett fusk att ge avdragsrätt för vissa tjänster men inte för andra? Personligen är jag mest förvånad att inte fler av de tillfrågade företagen var beredda att fuska, men det kommer nog. Företagare är ett läraktigt och framåt släkte. Särlagstiftning av den här typen är ett garanterat sätt att se till att folk fuskar.

Är det inte en bra reform ändå? Nej, för problemet har aldrig varit att arbetskraftskostnaden är för stor i tjänstesektorn. Problemet är,och har under lång tid varit,att all arbetskraft kostar för mycket. Det är bara det att just i tjänstesektorn blir det uppenbart för vanligt folk hur ofattbart dyr en arbetat timme blir då lön, skatt och arbetsgivaravgift ska summeras. Men det kanske i så fall är bra att börja med att sänka kostnaden i denna sektor? Fel det också av flera skäl:

1) Det riskerar att gömma det större problemet att all arbetskraftskostnad är för stor. Om den arbetskostnad som vanliga människor serär billig så kommer de inte att förstå problemet i andra sektorer.

2) Det hjälper inte i andra sektorer. Även industrin skulle må bra av sänkta lönekostnader.

3) Särlagstiftning av den här typen leder ofelbart till fusk.

4) Reformer som leder till att företag fuskar inbjuder vänsteropositionen till att plocka billiga poäng.

Det senare är inte bara Ekots inslag ett exempel på. Abrahamsson råkar också själv ut för ett  tjuvnyp från Claes Krantz: ”Jag undrar hur hon ser på TV-licensen?” Så går det när man förespråkar särlagstiftning och mer krångel istället för raka rör och enkel lagstiftning som vilar på enkla principer. När ska borgerligheten lära sig den läxan?

Tilägg den 3:e oktober: Abrahamssons blogginlägg var tydligen en provballong för en ”riktig” ledarartikel i dagens SvD.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: