Trendbrott för arbetslösheten

Att arbetslöshetssiffrorna blir bara lägre och lägre torde ju inte ha undgått någon. SvDs P J Anders Linder bloggar t.ex. idag om detta och refererar till Konjukturinstitutet och Per T Ohlsson. Det är inget fel i det de skriver men ibland vill man ju ta reda på saker själv också, särskilt intressant vore det ju att ta reda på om det är konjukturen eller politiken som avgör. Statistiken är enkel att få tag på, den finns på AMS hemsida. Om man leker lite med siffrorna kan man få fram mycket, t.ex. utvecklingen sedan 1996:

Arbetslöshet sedan 1996

Skillnaden mellan 1990-talets massarbetslöshet och nuläget är slående. Men inte bara de absoluta talen har minskat, svängningarna har också minskat. I själva verket var skillnaden mellan topp och botten under ett år under 1990-talet lika stora som den totala arbetslösheten är idag. Svängningarna under året gör också att det är intressant att rita upp åren ovanpå varandra i samma diagram.

Arbetslöshet per månad

Man kan i denna figur notera två saker:

 1) Den generella trenden verkar vara nedåtgående just nu, men lutningen nedåt har från valet och fram t.o.m. våren inte varit annorlunda än under 2006.

2) De säsångsbetonade variationerna är väldigt lika år från år, med 2007 som enda undantag.

Utifrån detta tänker jag ställa upp två hypoteser.

Den generella trenden beror på konjukturen och inte på politiken. Det är därför som den generella lutningen nedåt är så lika för t.ex. 2006 och 2007.

Formen på kurvan styrs av politiken. Under 1996 – 2006 har den socialdemokratiska regeringen i stort bedrivit en liknande politik. Formen på kurvorna är därmed närmast identiska. Alliansregeringens politik avviker dock kraftikt från denna politik och från och med maj i år syns också ett tydligt trenbrott: arbetslösheten stiger inte alls lika mycket under sommarmånaderna jämfört med tidigare år. I själva verket är arbetslösheten under sommaren och fram till nu historiskt låg, något som den alls inte varit innan.

Det ska bli intressant att fortsätta följa trenden för att se om hypoteserna stämmer. I alla händelser är det värt att notera att vi sedan maj i år har lägre arbetslöshet än vi haft under de tidigare 11 åren. Bara det är ett trendbrott värt att fira, särskilt som regeringens politik innebär att andelen i arbetsmarknadsåtgärder minskat till förmån för riktiga jobb. Skulle man mäta riktiga jobb vore skillnaden ännu större.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: