Alla jobb behöver inte annonseras

SACO, bland andra, anser inte att regeringen uppfyller sitt vallöfte om en öppnare tillsättningsprocess för statliga toppjob. Och visst kan jag ge Anna Ekström på SACO rätt då hon säger: ”- Regeringsformens krav på sakliga grunder vid tjänstetillsättning gäller alla tjänstetillsättningar och då ser jag inga behov av att ha olika hanteringar av olika sorters tjänster.” till SvD. Men detta får aldrig bli liktydigt med att alla jobb måste annonseras ut och tillsättas efter urval bland en massa ansökningar. Det viktiga är istället att en objektiv kravprofil upprättas innan tjänsten tillsätts och att allmänhet och media får möjlighet att granska både kravprofil och den tillsattas uppfyllnad av denna.

Ibland har man tid till headhunting eller annonskampanjer. Då kan man unna sig lyxen att bland en massa ansökningar sålla fram den allra bästa kandidaten. Ibland är tiden det viktiga och det kan vara bättre att tillsätta en tillräckligt bra person snabbt. Båda valen måste finnas och man ska heller inte glömma att en längre rekryteringsprocess kostar mer pengar. Det kan ju inte vara ett egenvärde att spendera skattepengar när man redan har en tillräckligt bra kandidat tillgänglig.

Det vore därför angeläget att regeringen presenterade en enhetlig strategi för hur dessa jobb ska tillsättas. Men en strategi som fokuserar på krav för tjänsten, kompetens hos den som får jobbet och öppenhet i processen istället för på hur tillsättningen ska gå till i detalj.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: