Fel minister avgår

Idag meddelade försvarsminister Mikael Odenberg att han avgår efter att Anders Borg har lyckats driva igenom nedskärningar på försvarsanslagen som Odenberg inte kan stå bakom med gott samvete (SvD, DN).

Opositionen passar naturligtvis på att ge Reinfeldt en känga. Och i detta måste jag ge Sahlin rätt. Idag har det nämligen bevisats att landets försvar inte styrs från försvarsdepartementet utan är helt utlämnat åt ekonomisterna på finansdepartementet. Det kan knappast vara rätt ordning.

Trolig efterträdare är tydligen den profillöse Sten Tolgfors som antagligen väljs för att han kommer vara än lättare att köra över. Han var ju inte ens del av förstauppställningen utan togs in som reserv när Borelius fick gå. Mönstret känns igen från Perssoneran där färgstarka ministrar med egen profil med tiden byttes ut mot fogliga knähundar utan egna åsikter. Skillnaden är att det inte är regeringschefen själv som vill ha manöverutrymme utan finansministern. Så vem styr egentligen regeringen och landet? Reinfeldt eller Borg?

Kanske tycker firma Reinfeldt och Borg att det är opinionsmässigt ofarligt att banta bort försvaret. Försvarsvännerna tillhör ju redan moderaternas kärntrupper, så vad ska de annars rösta på? Men här finns det risk att de misstar sig. Försvarsvännerna kanske inte går till det andra blocket, men sofflocket kan nog framstå som allt mer lockande.

Det är illa att finansministern inte begriper att försvaret är för viktigt för att betrakta som bara en budgetpost. Men det är än värre att statsministern ger honom sitt passiva stöd. Det borde ha varit Borg som fått lämna regeringen istället för Odenberg.

Annonser

2 svar to “Fel minister avgår”

 1. pekka Says:

  typiskt det här landet att så fort någon avviserar att avgå då går drevet och sveriges sossar samlas för att avrätta regeringen. Sahlin först, hon har inget sagt sedan valet, men nu fick hon också luft.

  Och vad är det som säger att alliansen måste vara överens i allting.

  Det jag personligen känner av sedan maktskiftet är att man inte längre styrs av en öststat.

 2. barlon randolph Says:

  Pekka: vad är det som är så typiskt? Menar du att det som sedan blev Allians för Sverige aldrig hetsade drevet när sossarna satt vid makten? Och att Sahlin inte sagt något sedan valet? Det placerar väl henne i samma liga som Reinfeldt? Han är inte världens mest talföre ledare själv.

  Alliansen måste inte vara överens, men det här är ju en intern moderat konflikt och har inget med någon allians att göra. Dessutom måste det inte innebära avhopp när man inte är överens, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: