Islam ska inte särbehandlas

Arga muslimer demonstrerar nu utanför Nerikes Allehanda med anledning av att tidningen publicerat Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Om teckning är god konst, bra satir eller allmänt skräp har jag ingen aning om eftersom jag inte sett den. Den kanske till och med kränker islam som demonstranterna hävdar, men det spelar fortfarande ingen roll. För helt säkert vet jag att teckningen inte kränker islam mer än vad kristendomen sedan länge har fått tåla. Något allmänt förbud mot att granska, skämta med eller till och med kränka religiösa uppfattningar torde knappast längre vara möjligt i vårt samhälle. Så många olika religiösa uppfattningar finns representerade att inskränkningarna i yttrandefriheten skulle bli alltför kännbara. Det kan naturligtvis också ha ett eget värde att granska just religiösa föreställningar särskilt som dessa ibland också har politiska sidor.

Ibland hävdas det att minoriteter ska tillåtas särbehandling i yttrandefriheten just pga att de utgör en minoritet. Men varför? Det är ju ännu ett sätt att peka ut och diskriminera dem? För mig är och förblir det yttersta tecknet på acceptans och integration att en minoritet tål samma behandling som majoriteten.

I vårt öppna samhälle har muslimer och andra en självklar rätt att utrycka sitt ogillande för teckningar som denna. Men ofta går dessa uttryck över i önskningar om förbud. Men det står alla, infödd eller inflyttad,  fritt att  flytta från Sverige om de grundläggande värderingar som vårt land har inte passar. Det finns i gott om länder i världen att bo i om man vill bo där publicering av Lars Vilks teckning skulle vara olaglig. Får jag kanske tipsa om Iran? Vasa? Det föll dig inte på läppen? Nehej, du ville bo i ett fritt land… Jaja, men då måste du också acceptera att yttrandefriheten går åt båda hållen. Även saker du ogillar är skyddade.

Annonser

2 svar to “Islam ska inte särbehandlas”

  1. Alf Torsson Says:

    Alla religioner (nästan) har kränkt mänskligheten med en massa knäppa levnadsregler. Skall vi leva på 2000-talet eller på 1300-talet. Det är det som frågan gäller. Om man inte gillar att leva på 2000-talet kan man flytta till mellanöstern och 1300-talets tankegångar. Svensk öppenhet är ”helig”, och har dessutom lagen som stöd.

  2. Henke Says:

    Instämmer nickande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: