Eget ansvar är effektivast

Idag rapporteras att kirurgi hjälper bättre än goda råd mot fetma. Detta gör DN stor sak av i sin huvudledare. Argumentationen kan kortas ner till att då nu forskningen visar att det är verkningslöst med goda råd bör pengarna istället gå till dem som vill ta till kniven.

Att använda kirurgi för att bota extrem fetma behöver inte vara fel som sista utväg men att som DNs ledare förespråka det före användandet av vanliga bantningsmetoder är direkt oansvarigt. Fetma och övervikt måste alltid först och främst vara individens eget ansvar. Vad undersökningar än säger så är sambandet mellan övervikt och energiintag obestridligt. Det handlar om en enkel balans. Stoppar man i sig mer energi än man gör av med så går man upp i vikt, stoppar man i sig mindre än man gör av med så går man ner i vikt. Detta vet alla. Att sundare matvanor och mer aktivitet därför är ett garanterat sätt att gå ner i vikt är heller inte någon hemlighet. Sedan må man tvista om det är Atkins sätt eller någon annans sätt att minska energiintaget som är rätt, men man behöver inte bråka om att det fungerar.

Visst spelar även biologi och arv in som faktorer. Vissa människor kan äta nästan hursomhelst utan att gå upp i vikt medans många av oss andra måste vara mycket mer strikta. Men livet är inte rättvist på det sättet. Och förutom våra gener har vi som människor också utrustats med ett intelekt och en fri vilja. Med denna vilja kan vi själva ändra vårt beteende till det bättre för att ställa tillrätta problem vi skapat. Ibland räcker förståss inte våra egna krafter utan vi behöver hjälp och stöd från vår omgivning och från samhället. Stöd i form av uppmuntran, goda råd och kanske rent praktisk hjälp. Men faktum kvarstår att man har ett eget personligt ansvar. Det kommer man inte ifrån alldeles oavsett om ens arv gör det lätt eller svårt för en.

Vad är det med svenska liberaler som gör att de aldrig kan uppmuntra och inse värdet av eget ansvar? Att de alltid vill stryka medborgarna medhårs och aldrig vågar ställa krav? Att de istället för att ta till vara på och uppmuntra individers egna kraft och ansvar omedelbart tar till teknokraternas imaginära eller i detta fall verkliga knivar? För det handlar ju inte endast om överviktiga. Resonemanget känns igen från den kravlösa inställningen till andra grupper. Det framställs som snudd på fascism att ställa krav på allt från skolelever till dömda brottslingar. Men alla människor behöver krav och inte bara snällism för att ta vara på sig själva. Men då, när både krav och stöd finns, så kan det egna ansvaret blomma och resultaten infinna sig.

Dagens Eko hittar också denna vinkling på denna nyhet. Med hjälp av oortodoxa metoder, personlig coaching och kravställande kan man på Medikus Friskvårdsläkarna i Göteborg nå goda resultat mot övervikt utan att ta till operation. Det är tråkigt att DNs ledarredaktion inte kan inse att det fungerar så utan hemfaller åt inga-krav-liberalism.

Annonser

2 svar to “Eget ansvar är effektivast”

 1. Kalle Says:

  Läs forskningsrapporten innan du hoppar på en ledarsida.

  Hur kommer det sig att du ”hoppar på” en liberal sidan utan att du först tagit reda på vad det är de refererar till. Du använder samma hopp på dem som du i sin tur kritiserar dem för. Rapporten som kom är deras faktainnehåll och de refererar till de slutsatser som forskarna dragit utifrån sitt material. Är det faktamaterialet du är emot? Tolknignen av dem? Resultateten och slutsatserna? Eller du är kanske egentligen bara emot att andra citerar dem och du egentligen saknar motargument så därför kritiserar du deras ”okritiska hållning” just för att de är en liberal ledarsida?

 2. populisten Says:

  Som vanlig arbetande medborgare är det inte möjligt att läsa in sig på en forskningsrapport innan man ger sig in i debatten. Den tiden har jag inte, när jag skulle ha läst rapporten så skulle debatten varit över. Istället litar jag till det jag läste och hörde i media igår tillsammans med vad jag vet om samhället och dess aktörer (t.ex. liberala ledarskribenter) sedan tidigare. För övrigt undrar jag om DNs ledarredaktion verkligen läst rapporten, jag gissar att de endast läst pressmeddelanden och liknande.

  Som jag förstått det så ställer rapporten två viktminskningsmetoder emot varandra:

  Goda råd om kost och motion.

  Kirurgi.

  Rapporten hävdar att kirurgi är effektivast. Jag har ingen anledning att betvivla det faktaunderlag som rapporten bygger på visar detta, men det kan också vara så att det är dålig forskning. I alla händelser så har min poäng inte med det att göra.

  Anledning till att jag hoppar på DNs ledarskribenter är att jag anser att de väldigt okritiskt tar till sig ett budskap som passar in i deras tankevärld så som jag uppfattat den i andra frågor som skola, arbetslöshet eller kriminalvård. Man annamar omedelbart de teorier som reducerar individens eget ansvar och istället förespråkar ingenjörsmässiga eller teknokratiska lösningar.

  Att endast goda råd inte hjälper behöver jag inte läsa en forskningsrapport för att veta. Men goda råd kombinerat med krav, uppföljning och engagemang från den som ger råden kan utföra underverk inom de flesta områden. Människor har ett eget ansvar för sitt liv men de kan ibland behöva hjälp för att ta det.

  Man kan också fundera över rapportens objektivitet. På Ekot fick jag intrycket att den lagts fram av en grupp läkare som sysslade med just kirurgi för att bota fetma. När slutsaterna gynnar avsändaren ekonomisk finns det stor anledning att skärskåda forskning alldeles extra noga, eftersom all forskning till stor del är en fight om anslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: