Biltullarnas sanna ansikte

Nu börjar de första effekterna av biltullarna i Stockholm att visa sig. Trafiken i Södra Länken är så kraftig i rusningstid att vägverket tvingas stänga nedfarterna rapporterar DN. Ingen borde ju bli förvånad över att trafiken ökar på kringlederna då det kostar pengar att köra genom stan, men detta är en sanning som ingen ansvarig vågat ta i innan den är ett faktum. När flera viktiga alternativvägar också byggs om samtidigt så blir naturligtvis problemet än större. Under ”försöket” med biltullar förra året så tog Vägverket lägligt tillfället i akt att inte utföra några större vägarbeten. För att få bättre statistik hette det, men man grät nog inga floder över att tullarna framstod i bättre dager inför folkomröstningen heller. De många direktbussar som SL från förorterna som SL körde under ”försöket” lyser också med sin frånvaro.

Men inget av detta borde förvåna. Då opinionen måste påverkas kan man hosta upp pengar för att kompensera nackdelarna av en reform, men då beslutet är taget så finns inte längre de medlen. Nu sitter vi här med de enda kringfartslederna runt vår stad ännu mer igenkorkade av bilköer. Och eftersom bilar i kö är betydligt värre miljöbovar än bilar som rör på sig så är miljövinsten högst tveksam. Var det verkligen det miljöpartiet ville åstakomma?

Men det blir bara värre ju längre man läser. Henrik Sundquist, arbetsledare för trafikledarna i Stockholm, tycker att folk inte borde ”tänka med plånboken” och undvika de avgiftsbelagda vägarna. Det kostar ju att sitta i kö också menar han. Henrik Sundquist kommer alltså med årets mest klargörande uttalande. Biltullarna som påstods vara till för att få bort bilar från de avgiftsbelagda vägarna fungerar inte om de lyckas med sitt uppsåt. Då kolapsar nämligen trafiksystemen utanför tullzonen! Men syftet kanske aldrig har varit nåt annat än att hitta en ny skattebas? Då är det naturligtvis riktigt illa att folk har fräckheten att styra runt tullstationerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: