Uppförsbacke för Sahlin

Igår skrev jag om att opinionsläget kan vara på väg att vända till regeringens fördel. Idag rapporterar flera medier (bl.a. SvD) att 47% svara Fredrik Reinfeldt på frågan ”Vem känner du störst förtroende för som statsminister, Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin?”. Siffran för Sahlin är 34%. Jag tror att detta har större betydlese.

I Dagens Industris pappersupplaga finns en fylligare artikel om detta (hittar den dock inte på nätet). Perspektivet vidgas också bakåt och det påpekas att Reinfeldt innan valet 2006 också hade ett övertag på Persson. Men ett mycket mindre övertag. Ändå är det väl en vedertagen uppfattning att det var det som fällde avgörandet i valet. Ger då historien Sahlin noll och inga chanser om hon inte kan ändra detta? Nej så enklet är det inte. Inför valet 1998 hade Carl Bildt större förtroende än Persson, men förlorade ändå.

För att rätt kunna tolka förtroendesiffrorna och deras eventuella betydelse för valet 2010 så måste man förstå skillanden mellan valen 1998 och 2006. I valet 2006 ställdes socialdemokratin mot en väl samlad borgerlighet. Utan tvekan framstod Alliansen som ett enhetligt regeringsalternativ på ett helt annat sätt än borgerligheten någonsin gjort tidigare. Med detta i ryggen kunde Reinfeldt kliva fram som hela borgerlighetens statsminsiterkanditat och möte Persson som var vänsterns. På så sätt, och detta har ju påpekats av många andra tidigare, förvandlades valet 2006 till ett slags presidentval. Det blev Persson mot Reinfeldt. Att förtroendet för dem då spelar en avgörande roll är naturligtvis inte oväntat.

I valet 1998 var läget ett annat. Sedan flera år hade S samarbetat med Centern. Någon enhetlig borgerlighet fanns då inte. Bildt var på intet sätt den självklara motkandidaten till Persson som statsminister. Valet fick ändå dramatiska konsekvenser för landets ledning. Den socialdemokratiska minoritetsregeringen satt i och för sig kvar, men nu med stöd av V och Mp.  Men då valet inte kom att handla om handla om regeringsduglighet eller regeringsfrågan så kunde Bildt inte få nån utdelning på sitt förtroendeövertag på Persson.

Just nu långt från nästa val är inte regeringsfrågan avgörande för ens sympatier. Som exemplet 1998 visar så behöver den inte ens vara det på valdagen om inte ett tydligt alternativ ställs mot ett annat. Till Sahlins olycka så är sannolikheten dock ganska stor att Alliansen håller fram till valet. Så länge inget av de borgerliga partierna löper en riktigt stor risk att hamna under 4% så kommer den antagligen även att hålla under valrörelsen. Det kommer att klia i fingrarna att profilera det egna partiet. Men vem vågar bryta det koncept som tog borgarna till makten efter 12 år? Valet 2010 har alltså alla chanser att bli ett nytt presidentval. I det läget kommer förtroendetbalansen mellan Reinfeldt och Sahlin att vara helt avgörande för valutgången. Vill Sahlin ta tillbaka regeringsmakten till S och undvika att bli en parantes i historien så måste hon ändra på förtroendesiffrorna. Mona Sahlin är ännu ny på sin post. Hon har tre år på sig att vända förtroendebalansen, men det är en rejäl upppförsbacke. Reinfeldt har också trumf på hand genom att redan inneha ämbetet. Det inger förtroende i sig. .

Den som ändå vill fästa större vikt på resultaten i de mer ”normala” opionsundersökningarna bör betänka följande: Att uttrycka sympatier för oppositionen under en mandatperiod kan ju främst vara ett sätt att påverka den sittande regeringens hållning. Moderaterna själva har ofta haft bättre siffror mellan valen då de varit i opposition. I alla händelser är det helt riskfritt att svara på opionsundersökningar. Man kan svara Sifo vad man vill utan att det får några direkta konsekvenser för landet. Men när man sedan ska välja mellan två statsminsitrar på riktigt, då spelar förtroende för dem en avgörande roll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: