Nu vänder det

I gårdagens SvD undrade Göran Skytte om svenskarna blivit galna eftersom Alliansens opinionssiffror sett så dystra ut sedan valet trots att alla indikatorer visar att landet mår bättre än på mycket länge.

Att det hittills gått så trögt för regeringen i dessa undersökningar har ju inte bara förvånat Göran Skytte, men är det egentligen så konstigt? De förändringar som regeringen gjort sedan den tillträdde kan väl enklast sammanfattas som att man sänkt skatten för de som har jobb och sänkt bidragen för de som inte har. Att man får mer pengar i plånboken tar ett tag att upptäcka speciellt om man redan har så mycket så att man klarar sig (om än precis). Att man får mindre upptäcker man däremot direkt. Media är ju heller inte sena att hjälpa till att påpeka det senare eftersom det säljer lösnummer. För många blev det ju heller inte så mycket mer över eftersom A-kasseavgiften samtidigt blev högre. Det har därför varit helt rätt strategi av Alliansen att genomföra de förändringar som uppfattas som negativa så här i början av mandatperioden. Om tre år kommer debatten om A-kassan att vara glömd.

Likväl så har man också gjort ett misstag i detta. Runt valet sas det att den nya moderata strategin skulle vara ett ständigt kampanjande. Så blev det inte. Kanske regerandet var en tyngre börda än man väntat sig, kanske var det bara tomt prat. Ett ständigt kampanjande hade nog också varit tröttsamt för oss som blivit mottagare. Men då jobbavdraget för första gången syntes på den arbetande befolknings lönebesked runt slutet av Januari hade en reklamoffensiv med Alliansen som avsändare varit önskvärd. Ett besked i stil med ”Nu ger vi dig mer i plånboken” hade säkert förkortat den tid det tar för folk att upptäcka de extra pengarna och tydliggjort från vem de kom. Detta hade säkert bättrat på opionsläget men det är inte otroligt att det också hade svalkat av avtalsrörelsen en del. Som det blev nu så skulle den höjda A-kasseavgiften tas igen, istället kunde läget ha varit att man redan fått en extra slant och inte behövde lika mycket löneökning. På så sätt har denna PR-miss inte bara påverkat regeringspartiernas opinionsläge utan även hela landets ekonomi. Det ska bli intressant att se om Alliansen försitter chansen till god PR också när steg två och tre av jobbavdraget sjösätts. Kanske har man lärt av misstaget, men tyvärr finns då ingen avtalsrörelse att påverka.

Skytte ställer ett antal intressanta frågor men redan idag presenterar SvD själva en opinionsundersökning som visar att vändningen kanske redan skett. Gapet mellan regering och opposition är fortsatt stort men trenden har vänt. P J Anders Linder resonerar omkring detta på sin blogg. Att Mona Sahlins smekmånad kanske lider mot sitt slut är säkert en del av förklaringen. Hittills har hon ju kunnat plocka hem sympatier genom att inte presentera någon egen linje. I det läget projicerar nog många sina egna åsikter på henne. Men förr eller senare kommer hon att att tvingas presentera något eget och därmed skrämma iväg de som hoppades på annat. Det kommande regeringsalternativet tillsammans med V och Mp kommer garanterat att allt mer framstå som ett sänke ju närmare valet kommer. Idag långt från valet betyder en sådan fråga mindre än då allt ställs på sin spets. Är verkligen de mittenväljare som idag säger sig stödja S beredda att rösta för att få in Ohlys kommunister i regeringen? Jag betvivlar det.

Ekonomin talar också för regeringen. Om det beror på skicklighet eller tur från regeringens sida kan kvitta, men det är mycket troligt att alltfler kommer att få riktiga jobb och genom skattesänkningar och mer i plånboken under tiden fram till valet. Tillsammans med väljarnas inneboende konservatism men dåliga minne kommer detta att gynna regeringen starkt. Många som idag är arga för att de fått sänkt A-kassa kommer då att vara väldigt nöjda över att ha fått ett jobb. Då vill man inte ha förändring.

Som sagt, jag tror att vi har sett vändpunkten. Under de tre år som återstår till valet kommer därför opionsläget att präglas av att oppositionen faller och att regeringspartierna ökar. Kanske hamnar de någonstans i närheten av det senaste valresultatet till slut. Jämt blir det säkert i alla fall. Det som kan rubba hela bilden är ifall Sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen. Nu är de kusligt nära med 3,7%. Kanske ligger nyckeln till regeringsmakten efter 2010 i att få över dessa väljare på sin sida?

Annonser

13 svar to “Nu vänder det”

 1. soli01 Says:

  Vem döljer sig bakom denna vettiga blogg? Det kunde inte ha uttryckts bättre av någon-här har vi en översikt av läget och att det kommer att gynna sittande regering när det stundar till val igen! Inpopulära beslut tog snabbts i början av mandatperioden och nu måste ”godsakerna” komma fram. De har hållit vad de lovat och måste givetvis fullfölja detta.(a-kassan bl a, skattesänkningar,fastighetsskatten, förmögenhetsskatten etc)
  Regeringen bör ta tillvara det bästa ur sverigedemokraternas politik-för vissa saker har de som attraherar många-ja de flesta svenskarna-så är det bara.
  Jag tror, kan regeringen göra de rätta avvägningarna ang nämnda, ser jag ljust på framtiden.

 2. populisten Says:

  Tack för du tycker att jag skriver vettigt. Jag har hittills inte tyckt att mitt riktiga namn tillför något. Men pseudonymen är inte till för att dölja ett känt namn.

  Angående SD så är det också klart möjligt att deras väljarbas till stor del består av folk i det Reinfeldt kallar utanförskap. Om detta minskar så minskar också SDs väljarstöd. Det är dock bara en hypotes som jag inte kan stödja utan tillgång till mer detaljerade opionsmätningar. Men riksdagspartierna vet helt säkert om det är så eller inte eftersom de köper den typen av information från opinionsinstituten.

 3. soli01 Says:

  Håller nog med att det inte är avgörande med namnet, och jag ”propsar” givetvis inte på detta 🙂
  Att detta med a-kassan var så känsligt kanske man får förstå, då det är en ganska röststark avdelning detta.
  Vi får, om allt går vägen, en allmän kassa och denna ska gälla alla. Som bekant står det ganska många utanför a-kassan i dag och har så gjort tidigare.
  Kommer flera i arbete släpper trycket på a-kassan och jag tror att vi förlängningen också får gladare och lyckligare människor.
  Att denna nämnda åtgärd har stött på så krafiga protester kanske ändå inte är så förvånande. Tänker inte gå in på den delen nu!

 4. populisten Says:

  Nej detta är nog inte rätt rubrik för att sväva iväg på en A-kassediskussion under. Men det handlar som vanligt om makt. Facken är naturligtvis livrädda för att bli av med en billig A-kassa som de har kontrollen över.

 5. Top Posts « WordPress.com Says:

  […] Nu vänder det I gårdagens SvD undrade Göran Skytte om svenskarna blivit galna eftersom Alliansens opinionssiffror sett så dystra […] […]

 6. hillary2 Says:

  OM tre år kommer SAP att vinna valet med sin vilja att återställa A-kassan
  till 80%
  I Danmark är A-kassan 90%!
  Att sänka A-kasseersättningen är ett sätt att att få människor att acceptera extremt lågavlönade arbeten vilket är grogrund för sociala motsättningar och försämrad hälsa!
  Alla olika fackföreningar vill kunna förhandla om medlemmarnas ekonomiska villkor och däri ingår arbetslöshetsersättningarna – det är enligt min åsikt ett mycket berättigat inflytande de önskar.
  Alliansen lär få svårt att attrahera sd-sympatisörer – de tillhör de missnöjda politikerföraktarna som gärna vill sätta käppar i hjulet för de etablerade partierna – tror jag…

 7. populisten Says:

  Hillary2, om tre år kommer folk att ha vant sig vid att A-kassan är som idag. Bara för att man har 90% i A-kassa i Danmark betyder väl inte att vi måste ha det? Estland har platt skatt på 30%, måste vi också ha det då? (Jag kan ju alltid hoppas att du svarar ja…). Föresten fungerar inte dansk arbetsmarknad så där alldeles fantastiskt.

  Självklart är låg A-kassa ett sätt att få folk att ta jobb de annars inte skulle tagit. Personligen tycker jag det är skrämmande att det ska behövas. Är jag den ende i landet som har kvar den gamla arbetarklassmoralen att man hellre försörjer sig själv än tar bidrag?

  För övrigt står det ju LO-facken fritt att ha egna försäkringslösningar för att höja medlemmarnas ersättning vid arbetslöshet. Det är väldigt vanligt i SACO- och TCO-facken efytersom så många medlemmar har lön över A-kassetaket. Pappa staten måste inte fixa allt.

 8. hillary2 Says:

  ha,ha

  ”pappa staten måste inte fixa allt” – varför ska då Littorin gå in och vara klåfingrig??
  Dansk arbetsmarknad fungerar bättre än i Sverige och den höga ersättningen gör inte att människor där ligger på sofflocket längre än här – vilket moderater av en verklighetsfrämmande anledning tror att arbetslösa människor gör 🙂

  om arbetsgivare i högre utsträckningen skulle medverka till att utbilda den arbetskraft de behöver skulle fler passa in i arbetslivet men arbetsgivare vill av hävd låta samhället eller arbetstagarna själva stå för sin utbildning viktigare att ge höga bonusar som ”förmånstagarna” tilldelar sig själva –

  vidare tycker jag att du är cynisk som vill att människor ska arbeta för låga löner – gör du det själv?
  vi har en svensk modell på arbetsmarknaden som fungerar enligt många rättsfilosofiska principer och det finns all anledning att ta vara på den och arbetsfreden!

 9. hillary2 Says:

  som sagt:

  Arbetsgivare är väldigt förtjusta att ”pappa staten” ger dem utbildad arbetskraft gratis

  vad säger du om att alla arbetsgivare som anställde t.ex. akademiker betalade en summa varje år för att inte parasitera på vad ”pappa staten” frambringar?

 10. hillary2 Says:

  jag hoppas du känner till uttrycket – arbetstagarna är arbetsgivarnas viktigaste kapital

 11. populisten Says:

  Att även företag förväntar sig att pappa staten ska betala är väl inget konstigt. Efter alla år av s-styre så är det inte bara medborgarna som är hospitaliserade.

  Nej, jag har inget lågavlänat jobb. Enligt svenska förhållanden så är jag höginkomsttagare, vilket iofs mest säger att vi har ett väldigt komprimerat lönespann. Däremot skulle jag definitivt vara beredd att ta ett lägre betalt jobb istället för att gå arbetslös. Under många år var jag inte ens med i A-kassan. Istället ser jatg till att leva med ekonomiska marginaler och att spara undan för de sämre dagarna.

  Just nu går min fru helt utan inkomst sedan en (kort) tid eftersom hon varit forskarstuderande på utbildningsbidrag och därför inte har rätt till A-kassa då hon blev klar med sin forskarexamen. Så jag kan inte påstå att jag är särskilt gynnad av den delen av regeringens politik. Däremot tycker jag att den är bra.

  Arbetsgivare betalar för övrigt till staten för de akademiker som de anställer. Du kanske känner till begreppet skatt?

 12. hillary2 Says:

  Företag skulle inte klara sig utan det något barnsliga uttrycket ”pappa staten” som förser dem med i många gånger mycket välutbildad arbetskraft, infrastruktur och barnomsorg bland mycket annat.

  Hur lågt skulle du sänka dig vid arbetslös? Om det inte fanns ett arbete i ditt gebit där du av omständigheter kände att du måste bo skulle du ta en snabbköpskassörskas arbete och lön på 13 000 som ingångslön?

  Jag själv är en f.d. höginkomsttagare och akademiker som p.g.a. sjukdom fått avbryta mitt arbetsliv ett fåtal år i förväg. Min nuvarnade försörjning via försäkring har varit tidsbestämd. Fick ett brev härförleden att anmäla mig till arbetsförmedlingen trots väldokumenterad sjukdom t.o.m. genom en veckolång – förmodligen mycket dyrbar – utredning av försäkringens egna inhyrda specialister, trots lång sjukdomstid i samma sjukdom och mängder med tidigare utlåtande från min läkare! Så ser socialsverige ut nu…

  Jag beklagar om din fru tagit en forskarutbildning utan att vara en påläggskalv i maskineriet speciellt som lönen hon uppburit under tiden hon ägnat åt sin vidareutbildning nästan är i paritet med en snabbköpskassörskas. Anser dock att fysiska som psykiska uttröttningsfaktorer är lika stor inom båda diciplinerna…

  Arbetsgivare betalar arbetsgivaravgift som är skatt på det mervärde arbetstagaren arbetat in åt förtagaren och sociala avgifter som pension. Pension är arbetstagarens innehållna/uppskjutna lön. Skatten på mervärdet är under 30% – dvs arbetstagaren betalar mer skatt på sitt arbete än företagaren på sitt mervärde från arbetstagarens arbetsinsats.

  Arbetsgivare som tar socialt ansvar och utbildar arbetstagare finns väl endast vid universiteten:-) men där gäller det att vara kvalificerat noggrann och inte låta sig smickras till en forskartjänst för att professorn behöver en tillfällig hjälpreda…
  Alla har en karenstid innan arbetslöshetsersättning betalas ut vilken grundar sig på tidigare inkomst och ersättningen är kraftigt sänkt av Alliskansen.
  Förr eller senare kommer troligtvis din fru få a-kassa om hon behöver men obs högst i 300 dgar!
  Den arbetskraft som har svårt att få arbete idag har inte den utbildning som arbetsgivarna efterlyser. Hur tycker du det samhällsproblemet ska lösas?

 13. hillary2 Says:

  Beklagar min dåliga korrekturläsning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: