De ryska maktambitionerna klarnar

Carl B Hamilton skriver idag på SvD Brännpunkt om den ryska marinens förehavanden i Östersjön. Tydligen har den ryske marinchefen Vladimir Masorin officiellt beskrivit den ryska marinens inblandning i gasledningsprojektet. Tidigare har det från Nord Stream hetat att man endast har civila partners, men inblandning från den ryska marinen borde inte förvåna någon. Gränsdragningen mellan företag som Nord Stream, dess ägare Gazprom, Putinsfären, den ryska staten och därigenom dess militär torde vara tämligen godtycklig. Under president Putin har dessa intressen alltmer smällt samman till en enda kraft som agerar under olika skepnader. Fram tonar bilden av en kraft som vill stärka sin makt både i och utanför Ryssland och som främst använder landets enorma energirikedomar för att åstakomma detta, men inte heller drar sig för att låta andra delar av sin apparat understödja detta stävande. Hela agendan framstår som en sorts omvänd imperialism. Ryssland vill bli det första landet i historien att bygga upp en internationell makt i kraft av sina naturtillgångar istället för att få dem exploaterade av andra stater med imperieambitioner.

Som Hamilton påpekar är de ryska aktiviteterna i svensk ekonomisk zon möjligen inte olagliga. Att de däremot är olämpliga är självklart. Det är inte på det sätt man bemöter sina grannar om man har respekt för dem. Men varför ska Ryssland då respektera Sverige? Nåt försvar värt namnet har vi inte längre att hjälpa oss lägga kraft bakom orden. Sverige försvaras tydligen bäst i Afganistan heter det ju numer och vår utrikesminster gör stor sak av att vi ska skicka ingenjörstrupper till Darfur. Att läget i Darfur verkligen är svårt finns liten anledning att betvivla men är det verkligen detta som spillran av vårt försvar bör prioritera samtidigt som den ryska marinen ostört kartlägger vår del av Östersjön? Man kan naturligtvis förstå både politiker och försvarsledning. Det ger ju helt andra möjligheter till trevliga internationella kontakter och uppdrag att leka fredspolis tillsammans med stormakterna jämfört med att patrulera våra gränser. Det är ju just därför som försvaret självt aldrig ska få sätta sina egna mål.

De ryska aktiviteterna är enligt Masorin ”ett väl avvägt åtgärdspaket ­omfattande en teknisk undersökning i havet längs sträckningen för gasledningen och vars syfte är att upptäcka, identifiera och kartera farliga ­objekt av tekniskt ­ursprung … bortrensning av explosiva föremål längs sträckningen ­eller lokala ändringar av sträckningen för att undvika nedgrävda kemiska vapen och stora sjunkna objekt”. Spontant tänker man väl då på bomber från andra världskriget och liknande. Det torde ju bara vara bra om de kom bort. Men stannar ens tankar där så är man mer än lovligt naiv. Den svenska delen av Östersjön torde ju vara full av ubåtsjaktsutrustning. Det borde inte förvåna om den ryska marinen tar tillfället i akt att avlägnsa även dessa ”objekt av tekniskt ursprung” när de ändå är där och letar. Så om inte de ryska gasmaktsambitionerna är tillräckligt för att få varningsklockorna att ringa så har frågan också en mycket konkret militär sida.

Carl B Hamilton har ställt en fråga till försvarsministern om allt detta. Jag gissar att svaret blir mer intetsägande än intressant. Men debatten lever vidare. Och det blir allt mer angeläget att den gör så.

Annonser

12 svar to “De ryska maktambitionerna klarnar”

 1. Pelle Says:

  Med tanke på hur Ryssland försöker expandera sina ekonomiska zoner ut till nordpolen (och dess olje och gasreserver) med sitt spektakulära nedsättande av en flagga i titan på dess havsbotten, så förvånar det mig föga om inte gasledningen föranleder den ryska marinen att föra en stark närvaro i östersjön. Detta skulle ju i sådana fall kunna motiveras av att man vill skydda sin pipeline, den positiva sidoeffekten (för ryssland) är ju att ryska marinen kontrollerar östersjön och att det ryska intresset i området är markerat…

 2. Pelle Says:

  Man skulle kanske kunna säga att ryssarna pinkar in sitt nya revir, som det anstår en stormakt att göra..

 3. Bobbo Larsson Says:

  Vi har endast några politikerbroilers i ledningen.Sådana här frågor är alldeles för stora för dem och ÖB verkar mer eller mindre vara en marionett.Diskussioner är överflödiga.

 4. Belisarius Says:

  Det gamla vanliga krigshetset, ”ryssen kommer”. Hitta på bättre sätt att rättfärdiga ökade försvarsanslag än genom att skapa rädsla o spela på gamla fobier. Angående ubåtsjaktsutrustning – ryssarna har nog undersökt den för länge sen. Snacka om att göra en höna av en fjäder.

 5. populisten Says:

  Belisarius jag föreslår att du läser fler inlägg på min blogg innan du fäller omdömnen som dessa. Innan det blir tal om ökade försvarsanslag så måste någon förklara hur sjutton vårt starkt bantade försvar kan kosta lika mycket som innan bantningen.

  För övrigt finns det väl all anledning att vara på sin vakt mot Ryssland. Inte för att jag tror att de planerar att invadera Sverige, men utan något riktigt försvar har vi inget att sätta emot om Ryssland vill flytta fram positionerna i Östersjön. Men du kanske vill ha en Östersjöregion där politiken bestäms i Moskva?

 6. Danilko Says:

  Ja! Nu vill de lömska och svekfulla ryssar SÄLJA SIN GAS! Herregud! Om vem trodde ni de ska sälja sin gas till? TILL TYSKLAND! Det är ju fruktansvärt! Ingen skulle kunna falla så här lågt!

 7. Danilko Says:

  Allvarligt, hur många gånger har Ryssland invaderat Sverige? Och hur många gånger har svenskar varit i Ryssland, plundrat och bränt städer och förgripit sig på civilbefolkningen? Svensk ryssofobi är ett klandervärt förnekelse av sina illdåd i ett patetiskt försök att rentvå sitt samvete. Ja, svenskar är ju så snälla, de skulle alrig skada nån! Till skillnad från de blodtörstiga barbarer ”på andra sidan av Östersjön”.

 8. Top Posts « WordPress.com Says:

  […] De ryska maktambitionerna klarnar Carl B Hamilton skriver idag på SvD Brännpunkt om den ryska marinens förehavanden i Östersjön. Tydligen har den […] […]

 9. populisten Says:

  Danilko, ryssarna får sälja hur mycket gas de vill. Varför skulle de inte få det? Men nu använder de bevisligen sin gasexport till annat än att bara tjäna pengar. Har du helt missat hur de stängde gaskranarna till Ukraina förra året? Om jag minns rätt så har även Vitryssland och något land i Kaukasus varit utsatt för denna behandling.

  För övrigt har Ryssland invaderat Sverige massor med gånger. Så länge som dagens Finland var en del av Sverige (fram till 1809) var ryska skövlingar vanligt förekommande i dåtidens Sverige, i de krig som vi regelmässigt utkämpade med Ryssland. Under detta sista krig 1809 brändes också ett stort antal städer av ryssarna längs kusten på den rikssvenska sidan. Slutstriderna mellan den svenska och den ryska armén stod sedan utanför Umeå.

 10. Realisten Says:

  Landets företrädare i allt från politiker, media till enskilda personer har inte försvars frågan i fokus. Frågor kring sexeull ‘jämlikhet’ vägda på guldvåg är det som ägnas tid åt. Detta kommer att ändra sig så fort någon form av hotbild mot landet övergår till en verklighet, dock är då detta troligen försent. Så har skett tidigare, tex vid andra världskriget där vi inte kunde säga nej då försvarsmakten var svag. Uppbyggnaden skedde efteråt och resultatatet var att vi på 50-talet hade ett av världens största flygvapen. Vad bör då ske? Under förra regingsperioden skedde en nedrustning av försvaret då vänstern och miljöpartiet drev på denna linje och socialdemokraterna vek sig för att makten var det viktigaste. Den nya regeringen borde lära av historien. Tyvärr finns det inga indikationer som ger mig en bild av handlings kraft i denna fråga. Snarare tvärtom, nedrustningen tycks fortsätta även under den nya regeringen.
  Ryssland däremot har efter ett antal av år med nedrustning börjat med hjälp av sina råvaruinkomsterna börjat rusta upp igen. USA, Kina och Ryssland kommer och gör så redan sätta kraft bakom orden för att skydda tillgången av energi och inkomster. I vårat närområde är det Ryssland som utgör det hotet i denna fråga. Ett land har alltid en arme, en egen eller något annans.
  I fråga om vilken arme som vi ska ha torde svaret vara klart för en majoritet i Sverige. Dock kräver och förtjänar frågan att lyftas fram i fokus. Och det bör ske nu och inte när hotet är en verklighet.

 11. Wiseman Says:

  Även 1719 var Ryssland nära att ta Stockholm, men de landstigna ryska förbanden slogs av bl a Södermanlands regemente i slaget vid Baggenstäket. Sedan finns det en rad andra exempel. Under andra världskriget bombades Sverige flera gånger av Sovjetunionen (vissa gånger säkerligen av misstag, andra gånger mer oklart).

  I samband med så stora undervattensarbeten som nerläggandet av gasledningen kommer att vara är det normalt att man passar på att lägga ner diverse utrustning för signalspaning och undervattenskrigföring (främst passiva sonarer). Gasledningen skulle ge Ryssland en utmärkt möjlighet att skaffa sig en motsvarighet i Östersjön till USA:s SOSUS-linje. Detta var en linje med passiva sonarer från Skottland till Grönland via Island som gav förvarning om ryska ubåtars färd ut i Atlanten. Det är så otroligt naivt att inte tro att man skulle utnyttja den möjligheten. För svensk del skulle det innebära att alla våra marina rörelser i ett ungefärligt område begränsat av Åland i norr och Ystad i sydost skulle kunna kartläggas av Ryssland. Varken från Stockholm eller Karlskrona skulle svenska fartyg kunna löpa ut utan att man skulle ha omedelbar koll på det i Ryssland.

 12. marie Says:

  Angående vårt svenska försvar.
  Om det nya EU-fördraget går igenom kommer nog Sverige att smita in under NATO´s paraply. Meningen syns vara att EU ska samverka i försvars- och säkerhetspolitik och ha gemensam försvarsmaterialindustri. Ska vårt största parti vända på kuttingen behöver man litet hjälp från andra för att inte tappa ansiktet och för att NATO-valet ska framstå som naturligt.
  Angående Putin så kunde väl Reinfeldt bjuda hit honom till våren. Det är inte många statsbesök som ägt rum under Alliansens tid. Har vi nu synpunkter på gasledningen vore det kanske dags att framföra dem under vänskapliga former samt inte minst för att lära känna Putin. Han verkar vara ovanligt human för att regera ett land där människovärdet stått särdeles lågt i många århundraden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: