Inget svar på den viktigaste frågan

Idag kom försvarsmaktens svar på Lennart Olsens kritik angående bristande ekonomisk uppföljning häromdan. Allt sägs vara i sin ordning med AA som betyg från ekonomistyrningsverket (vad det nu innebär). Om detta nu är sant så är det i och för sig än mer anmärkningsvärt att en politiskt sakkunnig på finansdepartementet inte anser sig ha fått tillräcklig insyn. Var filtrerades i så fall informationen?

Men det kan vara hur det vill med detta. Den viktigaste frågan lämnas dock helt obesvarad: Hur kan det komma sig att vårt försvar forsätter kosta lika mycket trots att försvarsförmågan är kraftigt reducerad?

Det är denna fråga och ingen annan som vi skattebetalare måste fortsätta att kräva ett svar på.

Annonser

4 svar to “Inget svar på den viktigaste frågan”

 1. Tommy Says:

  Man får dessvärre konstatera att försvarspolitiken har fullständigt gått i stå. Jag trodde i min enfald att det skulle bli bättre när Odenberg tog över som försvarsminister men tji fick man. Vi har sedan ratt länge en försvarsbudget men inget försvar att tala om. Att pengarna 39 miljarder inte skulle räcka för att upprätthålla ett svenskt försvar är rent nys. Finland klarar sig med 19 miljarder och för de pengarna får finnarna ett fenomenalt mycket starkare försvar än vi. Vi får ingenting for 39 miljarder.

  Försvarsmakten verkar totalt oförmögen att reda ut situationen och Odenberg ser det som sin enda stora uppgift att rädda FRA. Kan ingen annan ta över försvarspolitiken? Egentligen är det just nu ett guldläge for en ny försvarsminister med lite visioner och vitalitet. Den som har lite ork och kraft har möjlighet att forma det nya svenska försvaret helt efter eget huvud eftersom ingen annan har några idéer eller ambitioner alls.

 2. populisten Says:

  Intressant parallel med Finland. Det vore väldigt intressant med en djupare jämförelse.

  Samma guldläge finns på fler områden. T.ex. skulle en justitieminister med lite riv kunna göra mycket med polisen också.

 3. dg Says:

  Det där med att försvarsmakten kostar lika mycket är ju rent populistiskt nys då man helt bortser från den så grundläggande inflationen. Så sent som år 2000 spenderade vi 2.1% av BNP på försvaret vilket idag skulle motsvara minst 55-60 miljarder, i början av 80-talet spenderade vi 3.1%, motsvarande över 80 miljarder. Så kom inte och snacka om att vi spenderar lika mycket, det är ju löjeväckande!

  En annan viktig faktor är att dagens högteknologiska försvar kostar mer, så enkelt är det. En modern stridsvagn är exempelvis värd flera äldre och det samma gäller de flesta materielslag. Vikten av ett nätverksbaserat försvar och moderna sensorer skall inte heller underskattas och kostar pengar. Att jämföra t.ex finlands numerär med vår egen och utan djupare analys härleda att finlands försvarsförmåga är överlägsen vår samt att vi borde kunna minska på anslagen är ju så urbota dumt att man storknar.

  Att vi behöver förstärka vår försvarsförmåga är helt klart men du får inte mer försvar för mindre pengar.

 4. populisten Says:

  Visst har du en poäng i att inflationen gjort sitt. Men det är väldigt långt från hela sanningen. Vårt försvar är ju i stort sett utraderad utan att kostnaden för den skull är utraderad.

  Varför skulle det vara irrelevant att jämföra med Finland? Bättre jämföreleseland torde man ju få leta ordentligt efter.

  Att modernt material med nödtvång måste vara mycket dyrare köper jag inte heller. I precis alla andra branscher så antas faktiskt tekniken bli både mer avacerad OCH billigare på samma gång.

  Men det klart att det morderna försvaret blir dyrt per person när fokus ligger på trupp i Afghanistan och inte på hemmaplan.

  Anklagelser om populism tar jag för övrigt lätt på. Det kanske du inser av min signatur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: