Misshushållning i försvaret?

Storleken på försvarsbudgeten har ju diskuterats både här och lite varstans sedan Anders Borgs uttalande i Visby. På SvD Brännpunkt kommer dock miljöpartisten och tidigare politiskt sakkunnige i finansdepartementet Lennart Olsen med en intressant vinkling.

Olsen berättar om svårigheterna att få reda på vart försvarets pengar går, även för finansdepartementets budgetavdelning. Kritiken är så pass allvarlig att det starkt måste ifrågasättas varför den inte kommit tidigare? Var Olsen och miljöpartiet rädda att kritiken skulle ställa till problem i samarbetet med socialdemokraterna? Nåväl nu kommer den i alla fall och det är viktigt. Visserligen är det rimligt att försvarets allokerande av pengar är ganska hemlig. Om kreti och pleti vet var pengarna går så vet snart lede fi det också, och det är mindre lyckat. Men ingen enda av statens uppgifter är så viktig att den ska tillåtas misshushålla med skattemedel och finansdepartementet är knappast kreti och pleti.

Artikeln är redan flitigt kommenterad av andra bloggare.

”Mina moderata karameller” hoppas at det var detta som Borg hade i bakhuvudet när han gjorde sitt uttalande. Jag tror att det är en felaktig förhoppning, men det ändrar inte att Borg nu har chansen att rädda ansiktet. Häromdan skällde jag Borg för att vara ekonomist, och det var inte menat som en komplimang. Men ekonomister har sina goda sidor. Om Borg tar fasta på dem och nagelfar hur försvaret (och andra myndigheter) hushåller med sina pengar så är han värd all heder. Det är sådant man har ekonomister till, inte att staka ut marschriktningen.

Wiseman’s wisdom har mer långtgående teorier. Han pekar på svårigheten att göra sig av med äldre officerare pga anställningsskydd som en grundorsak till att kostnaden inte sjunkit i proportion till förmågan. Jag tror inte att hela sanningen ligger här, framför allt skulle frågan inte vara ett ämne för spekulationer i en organisation med ordentlig koll på ekonomin. Där skulle det tydligt framgå i redovisningen. Det finns nog ändå all anledning att tycka att försvarets ekonomi och redovisning borde nagelfaras. Om man finner att antällningsskyddet för officerare starkt bidragit till att fördyra neddragningarna så kommer det att sätta ett nyttigt fokus på arbetsmarknadslagstiftningen och behovet att reformera den. Inte ska vi väl betala dyra försvarsanslag till stabsofficerare som inte längre behövs bara för att vi inte kan säga upp dem?

Wiseman har en hel del andra synpunkter på försvarets ekonomistyrning. Tanken att låta försvaret självt genom ÖB få ett ökat ansvar för sin budgetuppdelning utifrån en uppdragsbeskrivning och en totalbudget fastställd av riksdagen är väldigt sund. Det är ju så styrningen går till av nästan all privat och mycket offentlig verksamhet. Tyvärr har ju försvaret tid till annan använts till allt annat än försvar (regionalpolitik spelar ju alltid en stor roll vid regementsnedläggningar). Men jag kan inte se ett användande av försvarsanslag till annat än mest optimalt försvar som något annat än slöseri med skattemedel. Det borde väl för övrigt vara självklart.

Annonser

3 svar to “Misshushållning i försvaret?”

 1. Wiseman Says:

  Du har helt rätt i ekonomin bör granskas. Jag vill bara förtydliga att jag naturligtvis inte anser att personalfrågan lett till all misshushållning i försvarsbudgeten. En annan stor post är självfallet den s k flyttkarusellen där förband efter varje försvarsbeslut flyttas runt från ena änden av riket till den andra. Sedan finns det andra områden också. Jag får ta det i ett senare inlägg. 🙂

 2. Maxy Says:

  Jag tror att Anders Borg har mer koll än han talar om. Han får bli bättre på kommunikation helt enkelt.

  Jag tror också att det finns en väldig massa förklaringar till att det är som det är, i likhet med vad både du och Wiseman tycker.

 3. Maxy Says:

  Obs! Jag tror inte att han medvetet undanhåller saker utan snarare att han inte tror att alla detaljer är intressanta. Men det är dem för att man ska få en helhetsbild så att det inte behöver bli så många egna tolkningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: