Internetcensur även i Sverige

Idag kan man läsa om internetcensuren i Kazakstan på E24.se. Visst är det tragiskt när regimer med tveksamt demokratiskt stöd försöker stärka och behålla sin makt genom att strypa infoprmationsflödet. Men innan vi ställer oss upp och pekar finger på Kazakstan, Georgien och Kina så borde vi se över vår situation här hemma. För även i Sverige är internet censurerat.

För att bekämpa barnporren på internet bestämde sig nämligen rikspolisstyrelsen för några år sedan för att upprätta en lista med barnporrsiter. Denna lista används sedan av de ledande internetleverantörerna för att spärra de listade siterna från åtkomst av deras abonnenter. Till en början försökte någon av operatörerna (var det Telia? jag minns inte…) hålla sig utanför detta men ställt inför ett massivt opionstryck i media (läs: moralpanik) så kände man sig tvingad att ansluta sig. De flesta medborgare kan kanske tycka att det är helt i sin ordnng att bekämpa barnporren med alla tillgängliga medel. Men då bör man betänka följande:

1) Att en statlig myndighet fritt kan bestämma vilka informationskanaler som ska vara tillgängliga för medborgarna utan möjlighet till prövning i t.ex. domstol är inte en ordning som vi normalt associerar med demokrati.

2) Det finns ingen lag som tvingar internetleverantörer att följa rikspolisstyrelsens lista. Inte heller någon lag som säger att man måste använda en internetleverantör som har implementerat listan.  Alltså kan den som är intresserad av att komma åt barnporr ändå göra detta relativt enkelt. Det är ju bara att byta till någon av de mindre internetleverantörerna som inte har filtret. Detta måste ju varit uppenbart från början för alla inblandade, men kanske är det inte pedofiler man är ute efter att stoppa? Kanske  är man rädd att medelsvensson blir pedofil om han råkar se barnporr? Kanske ville man bara tjäna lite politiska moralpoäng? Eller kanske hade man annat i kikaren? Om man vill hindra pedofiler från att komma åt barnporr så är det i alla fall ett trubbigt vapen och man måste veta om det.

3) Vem kan garatera att inte ett sådant filter missbrukas? Eller utökas? Nazistisk propaganda är också något som bör bekämpas. Steget är inte långt till att stoppa även detta och censureras politiskt material är vi långt borta från demokratins normala spelregler.

Som sagt borde blotta idén till statlig censur avskräcka de flesta. Men nu är det värre än så. Hela historien med hotet att föra upp the Pirate Bay på listan för några veckor sedan ger klara tecken på att listan brukas för andra syften än att bekämpoa barnporr. Även andra siter med harmlöst (ur barnporrhänseende) innehåll har stängts. Bl.a. en site med ett dansande naket barn. Den som ser porr i den filmsnutten har sagt mer om sin egen smutsiga fantasi än han hade tänkt. Men siten var onekligen kontroversiell, den förespråkade nämligen fildelning… Den som vill läsa mer om allt detta rekomnderas att läsa vidare på Oscar Swartz blogg, där en hel del inlägg behandler detta och liknande ämnen.

För att samhället ska fungera kan kanske inte yttrandefriheten vara total. Men debatten om censuren i Sverige är viktigare än debatten om den i Kazakstan. För om vi i vårt öppna demokratiska land inte klarar av att ha ett öppet och transparant informationsflöde där censur endast förekommer i undantagsfall, hur ska vi kunna begära att mindre utvecklade demokratier ska ha det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: