Plattityder från kvästa moderater

Så kom då den emotsedda reaktionen från traditionellt Moderat håll mot Borgs försvarsneddragningar. Debattartikeln var ju i förhand annonserad genom gårdagens nyhet att partiet idkat förhandscensur.

Att mothugget är välbehövligt är självklart. Tyvärr framstår artikeln som en listning av självklarheter:

Först måste slås fast vad som är försvarets uppgifter och vilka ekonomiska resurser som krävs för dessa.

Därefter kan vi tala om ifall vi kan dra ner på kostnaderna eller om det ska tillföras mer pengar.”

Innan Borgs aningslösa uttalande så levde jag i tron att detta var något självklart för varje politiker oavsett partifär, och att striden istället stod om synen på behovet. Det är faktiskt synnerligen anmärkningsvärt att landets finansminister ska behöva få en offentlig lektion i detta regerandets elemänta. Man får väl anta att kritiken var fränare och tydligare i de delar av artikeln som ströks.

Anders Borg anklagades ju för att inte vara politiker då han tillträdde, utan endast ekonom. I mitt stilla sinne undrar jag om det är frukten av det som vi nu ser? Redan i debatten om fastighetsskatt framgick tydligt att Borg endast såg de ekonomiska perspektiven och inte kunde se på frågan ur ett politiskt eller moraliskt perspektiv. Nu blommar han kanske ut som den fullfjädrade ekonomist han varit hela tiden genom att se försvaret som endast en kostnad.

P J Anders Linder väntar nu på regeringens reaktion.  Jag är rädd för att den lär vänta. Eller har vi redan sett den i form av den förhandscensur som vingklippte  den interna debatten?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: