Kapitalism som fungerar i sportvärlden

Idag rapporterar de flesta medier men något slags sporttäckning (t.ex. DN och SvD) att ledaren av Tour de France dansken Michael Rasmussen får sparken från sitt stall och därmed utesluts ur tävlingen. Det danska cykelförbundet har redan tidigare meddelat att Rasmussen inte kommer att tas ut till VM. Anledningen till detta är att Rasmussen tidigare i år har ljugit om var han befunnit sig och därför försvårat dopingprov. För detta har han varnats fyra gånger. Tre varningar från samma organisation hade betytt avstängning men Rasmussen har haft tur (och vi övriga otur) och fått varningarna har kommit från olika antidopingorganisationer.

Redan tidigare har ju Tour de France varit på tapeten genom de dopingavslöjanden som fått två tyska TV-bolag att sluta sända tävlingen. Så är allt detta ett tecken på att idrottens antidopingarbete går framåt?

Jodå, men främst är det ett tecken på kapitalism som fungerar som allra bäst. Jag tillhör inte dem som tror att kapitalismen kan lösa alla problem. Men i detta fall har den i alla fall visat sig kunna vara en del av lösningen. För när TV-bolag och sponsorer kommer fram till att de inte längre vill förknippas med en idrott pga den dåliga PR dess dopingrykte ger så får det effekt. Cykelsporten har varit jagad av dopingdjävulen länge men inte tagit tag i frågan på allvar. Men när TV inte längre vill sända och sponsorerna ber stallen sparka dopinganklagade stjärnor (som i fallet Rasmussen) så har idrotten inte längre nåt val. Utan pengar så dör den moderna elitidrotten. Och nu försvinner pengarna från cykelsporten om inte dopingproblemet tas på allvar.

Framför cykelsporten ligger ett stålbad. Men förhoppningsvis kommer den att stiga upp ren ur det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: