När polisen jobbar kontorstid…

…så får medborgarna patrulera på nätterna. Nerikes Allehanda meddelar att i Frövi lever nattpatrullen vidare ännu en tid så att invånanrna kan sova lite lungt. En liten nyhet i världen men säkert stor i Frövi.

Det finns säkert många som ser dessa medborgargarden och nattpatruller som blir allt vanligare som ett stort problem. Och jag är den första att hålla med om att det är polisens uppgift att göra gatorna säkra. Men när nu polisen inte tar sitt ansvar så måste medborgarna göra det. Alternativet är ju att ge upp och låta buset ta över.

Men hur får man då en polis som ser det som angeläget att patrulera även lilla Frövis gator på nätterna? Så länge som polisen är centraliserad på länsnivå och underställd staten så kommer detta aldrig att hända. Prioriteringarna kommer alltid att vara andra. Med en kommunaliserad ordningspolis skulle prioriteringarna däremot bli annorlunda och vi kanske skulle få poliser som vaktade våra gator om nätterna igen.

Annonser

4 svar to “När polisen jobbar kontorstid…”

 1. Peter Karlberg Says:

  Även om polisen är statlig och indelad länsvis så finns det ju ytterligare en nivå, nämligen distrikt. De senare består av några kommuner. Polisens sätt att arbeta är emellertid styrt av prioriteringar som görs centralt, ofta baserat på riksdagsbeslut som sedan tolkas på läns- respektive distriktsnivå. Detta styr arbetet, ofta uttryckt i kvantitativa termer, mot vissa typer av ingripanden och övervakning. Eftersom det inte fins några mål när det gäller antal patrullerade kilometer så prioriteras inte det utan istället måste man t.ex. göra mängdkontroller av hastighet/nykterhet i trafiken.

  Jag tror att en ändrad instruktion skulle vara minst lika effektiv som en kommunalisering om det är mer patrullering man är ute efter.

 2. populisten Says:

  Visst skulle en ändrad instruktion kunna hjälpa. Problemet är ju bara att så länge som den politiska styrningen av polisen finns statlig nivå så kommer det statliga perspektivet att återspeglas i instruktionerna. Om ordningspolisen vore en kommunal fråga och underställd komunalfullmäktige så skulle instruktionerna också bli därefter. Allt annat vore ju politiskt självmord på det lokala planet.

  Föresten är inte distrikten lika stora som län i vissa fall numer? I alla fall på landsbygden? Jag kollade upp Örebro läns polisorganisation (där Frövi ligger) lite snabbt (http://www.polisen.se/inter/nodeid=3758&pageversion=1.jsp) och måste säga att med närpolisnområden av den storleken så ger man ordet nära en ny betydlese.

 3. Sture Åström, Helsingborg Says:

  Till stor del är problemet onödigt. Polisen vet vilka det är som brukar orsaka trubbel, men idag måste de låssas som att de inte vet det.

  Närpolisen Björn Blixter på Öckerö hymlar inte om vilka det är som närmast är misstänkta, när något brott begås. Då besöker han dem för enskilda samtal och kollar med grannar och andra vad de haft för sig.

  Han har minskat brottsligheten med 50 % på något år.

  Det kan resten av poliskåren också göra med hjälp av ”Lokatorn”. Den beskrivs och dess möjligheter skisseras här:

  http://www.captustidning.se/index_magazine.php?page=article&id=431

  Sprid gärna idén till alla politiker du känner. Justitieutskottet och justitieministern har informationen liksom Rikspolisstyrelsen.

 4. populisten Says:

  Självklart vet polisen på lokal nivå vem som begår brotten. Men så länge polisen styrs centralt så finns det ingen som ser till att polisen utnyttjar denna kunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: