Vad tycker Sahlin om utgången i Turkiet?

Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt välkomnar valutgången i Turkiet. Det kan man förstå när ett parti som står för närmande till EU och fortsatta reformer får fortsätta inneha makten. Speciellt som partiet nog kan beskrivas som konservativt i någon bemärkelse.

Men hur står det till på den andra kanten? Vad tycker den svenska oppositionen? Socialdemokraternas systerparti i Turkiet är valets förlorare CHP. Morgan Johansson vill iofs kasta ut dem ur socialistinternationalen eftersom han inte gillar deras kopplingar till militären och deras ensidiga turknationalism. Men vad är socialdemokraternas officiella hållning? Välkomnar eller beklagar Mona Sahlin valutgången?

Annonser

5 svar to “Vad tycker Sahlin om utgången i Turkiet?”

 1. Robson Says:

  Och vad händer sedan Turkiet blivit medlem i EU?? Då är det sannolikt att Israel skall bli nästa medlem. Det är kanske huvudsyftet med MYCKET Israelvänliga alliansens stöd till Turkiet Att använda ett muslimskt land som alibi för att få in Israel.

 2. robsten Says:

  Hon välkomnar den såklart.

 3. H Palm Says:

  Om något; så borde Sveriges socialdemokrater driva frågan om CHP:s uteslutning ur socialistinternationalen.

  De borde även driva frågan om en namnändring på sin sammanslutning, för så särskilt mycket socialism bedrivs väl inte längre! 😉

 4. janne Says:

  Som jag förstår det är det sorgligt att ett islamistiskt parti vinner valet speciellt
  för kvinnor som väl nu tvingas bära slöja mm.Nästan alla andra eu länder
  i alla fall de med borgerlig regering säger nej till Turkiskt EU medlemskap
  i rädsla för att europa då kommer att islamiseras.Risken är ju nu att Ataturks
  enorma arbete att modernisera och sekularisera Turkiet nu kan vara förgäves

 5. populisten Says:

  Robsten, vad har du för belägg för att hon välkomnar det? I så fall är det ju politiskt sprängstoff… Jag undrar jag om (S) verkligen officiellt törs ta avstånd från ett systerparti i socialistinternationalen.

  Janne, varför är det sorgligt att ett parti som så vitt jag förstått är i klass med europeiska kristdemokrater vinner valet? Vem sjutton har påstått att kvinnor nu tvingas bära slöja? AKP driver dock frågan att kvinnor ska HA RÄTT att bära slöja på t.ex. universitet, precis som i Sverige. Det är inte omöjligt att Attatürks omdaning av Turkiet var bra på sin tid. Men varför skulle en politiskt rörelse som inte erkänner minorirteter och som står en militär som historiskt inte tvekat att ta makten nära, vara rätt kraft att leda landet på 2000-talet?

  Jag är inte särskilt religiös och i så fall kristen och inte muslim. Men jag har ändå väldigt svårt att se vad som är så rasande modernt med att totalt förneka religionens existens i samhället. Speciellt då denna hårda sekularism samexisterar med militarism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: