Turkiet fortsätter vägen mot Europa

Jag har idag sett mina systersöner döpas, men kanske har världen sett Turkiet pånyttfödas. 

Valet där är över och vinnare blev islamdemokraterna i AKP. Med nära 50% av rösterna så kommer AKP att erhålla över 50% av mandaten i parlamentet. Både SvD och DN beskriver vinsten som en jordskredsseger. Och det äger väl sin riktighet. Däremot så når inte AKP den 2/3-majoritet som skulle tillåta dem att själva skriva om författningen och utse en ny egen president. Det senare eftersom oppositionen hittills utnyttjat ett kryphål i författningen som kräver att minst 2/3 av ledamöterna är närvarande vid presidentval (presidenten väljs av parlamentet). Jag tycker det är bra, för hur reforminriktat AKP än må vara så är det alltid farligt när en politisk rörelse kan sätta agendan helt själv. Nu måste AKP ta tag i den svåra uppgiften att ta fram en kompromisskandidat, jag tror att det kan vara ett alldeles utmärkt första steg mot att ena landet och visa den gamla makteliten och militären att man inte är de ondsinta islamister som de försöker utmåla dem som.

Förhoppningsvis fortsätter AKP sin väg mot Europa. Det är bara att hoppas att inte trångsynta europeiska politiker blokerar detta. För i mina ögon är det Turkiet som AKP representerar, låt vara med en tydlig islamisk prägel, betydligt mer likt oss än det gamla brutalsekulära och militaristiska som oppositionen representerar.

Att AKP förmår föra Turkiet närmare Europa har vi redan sett. Kanske ligger den verkliga utmaningen under den kommande mandatperioden (fem år) att också få med hela landet på detta. Att inkludera också både den gamla eliten och minoriteterna.

Annonser

2 svar to “Turkiet fortsätter vägen mot Europa”

  1. BETA Says:

    Prokurdiska partiet DTP (Oberoende) fick endast 3.7 procent av kurdernas röster…av möjliga 25 procent (20 miljoner kurder/75 miljoner-turkiets population)

    Inte ens kurderna i Turkiet litar på sina egna… så kurderna i Turkiet anser att de har andra viktiga punkter på agendan än de ultra kurdnationalisitiska problem som PKK (terroriststämplat av FN, Interpol och ERU) försöker hävda…

  2. Selma Says:

    EU må vara ett ”Fredsprojekt” mellan Tyskland och Frankrike men den håller på att omvandlas till ett “KRIGSPROJEKT” mot Turkiet…

    Sarkozy hotar egentligen EU och vad jag kallar SEKULÄRA DEMOKRATISKA värderingar som EU hävdar sig bygga på…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: