Islamdemokrater eller militärstyre?

Det drar ihop sig till val i Turkiet. Sedan ett antal år regerar ett ”islamist light” parti landet (AK) istället för det tidigare statsbärande partiet CHP med rötterna hos Kemal Attaturk och starka band till militären.

Det vore lätt att avfärda AK som islamister, men också orättvist. Varför ska vi frukta ett parti som framstår som en muslimsk motsvarighet till de kristdemokratiska partier som varit statsbärande i flera europeiska länder under efterkrigstiden? Speciellt som alternativet CHPs militanta sekularism och benhårda nationalism ger en dålig bismak av militarism och etnisk kult av det slag som Europa (tack och lov) rör sig bort från. Tyvärr har ju alltför ofta allt anti-religiöst och sekulärt framstått som modernt och hyllats av den intelektuella eliten i västeuropa, men synen på Turkiet kanske håller på att svänga.

I alla händelser så ägnar SvD idag större delen av sitt ledar- och debatt-uppslag åt valet. Vinklingen är tydlig mot att lyfta fram AK som en positiv framtidskraft och CHP som bakåtsträvande mörkermän. Tydligast i dagens huvudledare och Kurdo Baksis debattartikel. Tydligast i sitt avståndstagande av CHP är dock Morgan Johansson (s) som vill ”Kasta ut CHP ur Socialistinternationalen”. I mina ögon är det särskilt trevligt att se två vänstermän som Baksi och Johansson våga ta avstånd från den hårda sekularismen och erkänna förtjänsterna hos, om än inte helt gilla, ett religiöst förankrad moderat parti.

Låt oss hoppas att Turkiet med stöd av oss i Europa kan fortsätta sin (troligen ännu ganska långa) väg mot ett mer öppet och inkluderande samhälle. Personligen tror jag att ett parti med bas i moderat islam har betydligt större chans att ena landet och staka ut framtiden än ett parti som genom sin bas i etnisitet tvingas exkludera stora minoriteter. Låt oss hoppas att Europas ledare har styrkan att fortsätta använda ett framtida EU-medlemsskap för att stärka de goda krafterna och att inte PKKs attentat påverkar stämmningarna till det sämre. Men låt oss framförallt hoppas att valet går av stapeln utan fusk och våldsamheter. Vad turkarna sedan väljer för väg är ju trots allt främst deras sak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: