USA blir lite mer civiliserat

TT / SvD rapporterar att USA ska börja följa ”Genèvekonventionens förbud mot tortyr av krigsfångar”. Det är naturligtvis alladeles utmärkt och inte en dag för tidigt. Däremot förstår jag inte hur man någonsin har kunnat tro att man kan försvara frihet och demokrati utan att fullt ut respektera dess grundvärden. 

Annonser

Ett svar to “USA blir lite mer civiliserat”

  1. H Palm Says:

    Problemet som uppstår när för en demokratisk stat när den börjat tumma på rättigheter och friheter vid en situation av oro (likt 11/9 o.dyl.) är att stegen tillbaka till det ”normala” är så svåra att ta. Exempel står att finna i Weimarrepublikens införande av undantagstillstånd under sin korta levnad, vilket bäddade för en nazismens maktövertagande då grundlagen som skrivits för att säkra republiken mot hot likt NSDAP i sin tur kunde nyttjas av sagda parti för att upplösa den påstådda demokratin.

    USA kommer nu tillämpa Genèvekonventionen, men varför kommer detta nu? Är det på grund av yttre och inre opposition, eller är det för att åsidosättandet inte längre fyller någon funktion? Vad som också skapar frågor är huruvida de inskränkningar som frihetens ”försvarare” gjort kommer normaliseras efterhand – tillbaka till utgångstillståndet, eller är det normala tillståndet något som finns närmare undantagstillståndets position? Ja, frågorna är många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: